Om du dör när du är statligt anställd

Din familj får pengar om du dör. Pengar kan komma från olika håll.

Tjänstegruppliv­försäkring (TGL) – ingår i din anställning

I din anställning omfattas du av en tjänstegrupplivförsäkring som betyder att din familj kan få pengar om du dör. Pengarna betalas ut som ett skattefritt engångsbelopp. Försäkringen gäller så länge du är statligt anställd. Det är din familj som ansöker om tjänstegrupplivförsäkringen.

Vem kan få pengar från tjänstegrupplivförsäkringen?

De som kan få ersättning från tjänstegrupplivförsäkringen är:

  • Make, maka, registrerad partner eller sambo
  • Barn (även barn som ännu inte är födda)
  • Dödsboet (begravningshjälp).

Du kan ändra vilka som får dina pengar från tjänstegrupplivförsäkringen. Det gör du på blanketten Anmälan om ändrat förmånstagarförordnande

Har du frågor om din tjänstegrupplivförsäkring kontaktar du vår kundservice på 020-51 50 40.

Efterlevandepension – ingår i din anställning

När du är statligt anställd ingår en efterlevandepension. Det betyder att din familj kan få pengar om du dör. Efterlevandepensionen kan du inte ta bort och den påverkar inte din tjänstepension.

Efterlevandepension betalas ut till din make, maka eller sambo. För att efterlevandepensionen ska betalas ut till din sambo måste ni ha gemensamma barn. Om du och din sambo inte har några gemensamma barn måste ni tidigare ha varit gifta med varandra för att pensionen ska betalas ut.

Pension till efterlevande vuxen är minst 5 730 kronor per månad

Efterlevandepensionen betalas ut varje månad under sex år eller till den månad som du skulle ha fyllt 75 år. För 2024 är beloppet minst 5 730 kronor per månad. Beloppet kan bli högre eftersom det påverkas av vilken lön du har. Vill du veta vilket belopp det kan bli för dig, kan du skicka ett mejl till oss.

Skicka ett mejl till oss

Pension till efterlevande barn betalas ut tills de fyllt 20 år

Efterlevandepension till dina barn betalas ut varje månad tills de fyller 20 år. Hur stor efterlevandepension dina barn får beror bland annat på vilken lön du har. Vill du veta vilket belopp det kan bli för dig, kan du skicka ett mejl till oss.

Skicka ett mejl till oss

Pension till efterlevande – enligt äldre avtal

För dig som tillhör det äldre tjänstepensionsavtalet PA-91 gäller andra regler. Har du frågor om det, kan du skicka ett mejl till oss.

Skicka ett mejl till oss

Återbetalningsskydd – som du kan välja att lägga till

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Hur mycket pengar din familj får beror på vilket belopp du har tjänat in.  Du kan välja återbetalningsskydd på delar som finns hos hos Kåpan Tjänstepension (Kåpan Tjänste, Kåpan Extra, Kåpan Flex) och på den valbara delen.

Så här gör du för att ändra

Vill du ändra ditt återbetalningsskydd på en försäkring som du redan har, gör du det hos din försäkringsgivare.

Logga in på Mina sidor för att se vilken försäkringsgivare du harFörstå återbetalningsskydd

Lägg till återbetalningsskydd

Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på framtida inbetalningar. Inom ett år från det att du får barn, blir sambo eller gifter dig kan du lägga till återbetalningsskydd på alla dina pengar. Din pension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.

Ta bort återbetalningsskydd

Du kan ta bort återbetalningsskyddet fram till dess att försäkringen börjar betalas ut till dig. Om du lever ensam och inte har barn kanske du inte behöver återbetalningsskydd. Om du väljer att inte ha ett återbetalningsskydd innebär det att du får en något högre pension. 

Vem får dina pengar om du dör?

Om du har ett återbetalningsskydd går pengarna i första hand till din make, maka, registrerade partner eller sambo och i andra hand till dina barn.

Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas. Det gör du genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagarförordnande hos den försäkringsgivare du har. I ett särskilt förmånstagarförordnande kan du också välja före detta make, maka, sambo eller barn och fosterbarn till någon av dem.

Dina efterlevande kan söka ekonomiskt stöd om de lever under svåra ekonomiska förhållanden

Om dina efterlevande lever under svåra ekonomiska förhållanden kan de ansöka om ekonomiskt stöd från någon av de tre stiftelser som SPV förvaltar.

Hur dina efterlevande ansöker om ekonomiskt stöd

Tillhör du ett annat tjänstepensionsavtal?

Informationen på den här sidan vänder sig till dig som har tjänstepension från statlig anställning.

Se om du tillhör något av våra andra avtal

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL