Förstå återbetalningsskydd

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Vill du ta bort eller lägga till återbetalningsskydd på en försäkring som du redan har, gör du det hos din försäkringsgivare.

Så här fungerar ett återbetalningsskydd

Återbetalningsskydd betyder att dina pensionspengar betalas ut till din familj att om du dör.  Återbetalningsskydd kan du lägga till på vissa tjänstepensioner. I tjänstepensionen från din statliga anställning kan du ha återbetalningsskydd på delarna Kåpan Tjänste, Valbara delen och Kåpan Flex.

Tänk på att:

  • Väljer du inget återbetalningsskydd blir din pension något högre. Det beror på att du får ta del av pengar från andra sparare som dött och inte haft återbetalningsskydd.
  • Väljer du återbetalningsskydd blir din pension något lägre. Det beror på att du inte får ta del av pengar från andra sparare som dött.

Ändra ett återbetalningsskydd

Vill du ta bort eller lägga till återbetalningsskydd på en försäkring som du redan har, gör du det hos din försäkringsgivare. Logga in på Mina sidor för att se dina försäkringsgivare.

Logga in på Mina sidor för att se dina valda försäkringsgivare

Lägga till återbetalningsskydd

Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på framtida inbetalningar till din tjänstepension. I samband med en familjehändelse kan du lägga till återbetalningsskydd på alla dina pengar. Med familjehändelse menas att du får barn, blir sambo eller gifter dig. Du behöver lägga till återbetalningsskyddet inom 12 månader efter familjehändelsen. Din tjänstepension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.

Ta bort återbetalningsskydd

Du kan ta bort återbetalningsskydd fram till att försäkringen börjar betalas ut till dig. Lever du ensam och inte har barn kanske du inte behöver ett återbetalningsskydd.  Om du väljer att inte ha ett återbetalningsskydd innebär det att du får något högre tjänstepension. 

Familjen som kan ta del av dina pengar

Om du har ett återbetalningsskydd går pengarna i första hand till din make, maka, registrerad partner eller sambo och i andra hand till dina barn.

Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas. Det gör du genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagarförordnande hos den försäkringsgivare du valt.

I ett särskilt förmånstagarförordnande kan du också välja före detta make, maka, sambo eller barn och fosterbarn till någon av dem.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL