Född 1988 eller senare – Avdelning 1

Din arbetsgivare betalar in pengar varje månad till din tjänstepension. Det kan handla om flera tusen i månaden. Genom din anställning har du en trygghet som innebär att din familj kan få pengar om du dör. Du kan även ha rätt till sjukpension om du blir långvarigt sjuk.

Pengarna hamnar i olika delar

Tjänstepensionen består av olika delar. Du som tillhör Avdelning 1 i tjänstepensions­avtalet PA 16, har tre delar i tjänstenpensionen.

Logga in på Mina sidor för att enkelt se dina delar

Den valbara delen

Arbetsgivaren betalar in pengar som motsvarar 2,5 procent av din lön upp till 42 625 kronor i månaden. Har du en högre lön betalar arbetsgivaren in 20 procent på lön från 42 625 kronor och uppåt.

Du väljer vem som ska förvalta den här delen. Du behöver inte välja om du inte vill. Om du inte gör ett eget val placeras dina pengar i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Kåpan Pensioner (Kåpan Valbar).

Den valbara delen

Kåpan Tjänste

Arbetsgivaren betalar in pengar som motsvarar 2 procent av din lön upp till 42 625 kronor i månaden. Har du en högre lön betalar arbetsgivaren in 10 procent på lön från 42 626 kronor och uppåt.

Kåpan Tjänste

Kåpan Flex

Arbetsgivaren betalar in pengar som motsvarar 1,5 procent av din lön (efter löneavdrag). Den här delen kan du använda för att till exempel gå ner i arbetstid innan du går i pension.

Kåpan Flex

Du är försäkrad genom din anställning

Genom din anställning i staten är du försäkrad. Det betyder att du kan få sjukpension om du blir långvarigt sjuk. Dessutom kan din familj få pengar om du dör.

Din tjänstepension är kollektivavtalad

Din tjänstepension är kollektivavtalad. Det innebär att tjänstepensionen har förhandlats fram av de fackliga organisationerna på det statliga området (OFR/S, P, O, Saco-S och Seko) tillsammans med Arbetsgivarverket.

Den här avdelningen tillhör du

Om du är född 1988 eller senare tillhör du Avdelning 1 i tjänstepensionsavtalet PA 16.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.

XS SM MD LG XL