Kåpan Flex – född 1988 eller senare

Din arbetsgivare betalar varje månad in pengar som motsvarar 1,5 procent av din lön (efter löneavdrag) till Kåpan Flex. Du tjänar in till den här delen från första dagen du börjar arbeta statligt.

Så här mycket betalar din arbetsgivare in

Till den här delen betalar din arbetsgivare in pengar som motsvarar 1,5 procent av din lön. Om du är sjuk, föräldraledig med stöd av föräldraledighetslagen eller ledig med rätt till graviditetspenning får du mindre eller inget inbetalt de dagarna. Det beror på att Kåpan Flex räknas på lön efter löneavdrag.

Dina pengar förvaltas av Kåpan Tjänstepension

Pengarna som din arbetsgivare betalar in placeras i Kåpan Flex, en traditionell försäkring med garanterad ränta som förvaltas av Kåpan Tjänstepension. Pensionen har inget återbetalningsskydd. Du kan välja till det om du vill.

Om Kåpan Flex på Kåpan Tjänstepensions webbplats

Så här fungerar återbetalningsskydd

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Vill du ändra återbetalningsskyddet på en försäkring som du redan har, gör du det hos din försäkringsgivare. Kåpan Tjänstepension är försäkringsgivare för Kåpan Flex.

Lägg till återbetalningsskydd

Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på framtida inbetalningar till din Kåpan Flex. Inom ett år från att du får barn, blir sambo eller gifter dig kan du lägga till återbetalningsskydd på alla dina pengar. När du börjar jobba statligt första gången och får en ny försäkring har du sex månader på dig att lägga till återbetalningsskydd. Din pension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.

Ta bort återbetalningsskydd

Du kan ta bort återbetalningsskyddet fram till att försäkringen börjar betalas ut till dig. Om du lever ensam och inte har barn behöver du inget återbetalningsskydd. Om du väljer att inte ha ett återbetalningsskydd innebär det att du får en något högre pension. 

Rätt till information om de försäkringar du har i din tjänstepension

Du har rätt att få information om de försäkringar som du har i din tjänstepension. Det kan handla om

  • information om kostnader och avgifter kopplade till försäkringen
  • vilken myndighet som utövar tillsyn över försäkringsgivaren
  • vilka möjligheter du har att till exempel framföra klagomål på försäkringsgivaren.

Läs mer om Kåpan Flex på kapan.se

Vem får dina pengar om du dör?

Om du har ett återbetalningsskydd går pengarna i första hand till din make, maka, registrerad partner eller sambo och i andra hand till dina barn.

Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas. Det gör du genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagarförordnande hos Kåpan Tjänstepension.

I ett särskilt förmånstagarförordnande kan du också välja före detta make, maka, sambo eller barn och fosterbarn till någon av dem.

Om du slutar arbeta statligt

Om du slutar arbeta statligt slutar din arbetsgivare betala in pengar. Pengarna du tjänat in finns dock kvar hos Kåpan Tjänstepension tills det är dags för dig att gå i pension.

Hur kan du ta ut pengarna?

Kåpan Tjänstepension förvaltar dina pengar. Vill du veta hur du kan ta ut dem, logga in på Kåpan Tjänstepensions webbplats.

Logga in på kapan.se

Kort fakta om Kåpan Flex

  • Om du har lokalt kollektivavtal om extra inbetalningar till tjänstepensionen hamnar pengarna i Kåpan Flex.
  • Du tjänar in till den här delen som längst tills du fyller 69 år.
  • Kåpan Flex heter Ålderspension flex i tjänstepensionsavtalet PA 16, Avdelning 1.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL