Välj för din valbara del

Du väljer själv hur pengarna i din valbara del ska placeras. Om du vill göra ett val eller flytta dina pengar gör du det på Mina sidor. Här får du en guide som kan hjälpa dig.

Guide för att välja

1. Välja eller inte välja?

Du bestämmer själv om du ska välja hur pengarna i din valbara del ska placeras eller inte. Gör du inget val placeras dina pengar i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar. Tänk på att du behöver lägga till återbetalningsskydd på pengarna om du vill ha det.

Kåpan Valbar på Kåpan Tjänstepensions webbplats

2. Välja traditionell försäkring eller fondförsäkring?

Det finns två olika sparformer att välja mellan – traditionell försäkring och fondförsäkring.

Traditionell försäkring

Traditionell försäkring passar dig som vill ta lägre risk och ha vissa garantier. Den passar också dig som inte vill vara aktiv i ditt sparande.

I en traditionell försäkring är det försäkringsgivaren som bestämmer hur dina pengar placeras. Försäkringsgivaren placerar pengarna i exempelvis räntebärande papper, aktier och fastigheter. Du har alltid en viss garanterad pension. Hur garantin ser ut varierar mellan försäkringarna.

Fondförsäkring

Fondförsäkring passar dig som vill vara aktiv i ditt sparande.  Du är medveten om att risken är högre och att chansen till avkastning också kan vara högre, men du har ingen garanterad pension.

I en fondförsäkring bestämmer du själv hur dina pengar ska placeras. Det gör du genom att välja en eller flera fonder ur försäkringsgivarens utbud. Innan du väljer fonder placeras pengarna i försäkringsgivarens entrélösning. Pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde. Det innebär att din pension inte är garanterad.

3. Välj och jämför försäkringsgivare

Det är ett antal försäkringsgivare som är anslutna till det statliga tjänstepensionsavtalet PA 16. Det betyder att du inte kan välja vilken försäkringsgivare som helst. Men fördelen är att de försäkringsgivare du väljer mellan uppfyller vissa krav, till exempelvis låga avgifter. Följande försäkringsgivare är anslutna:

Försäkringsgivare som har traditionell försäkring:
Försäkringsgivare som har fondförsäkring:

När du jämför de olika försäkringsgivarna kan du titta på deras avgifter och vilken avkastning de haft.  Är du intresserad av hållbarhetsfrågor hittar du information om det hos respektive försäkringsgivare.

Jämför försäkringsgivare (nytt fönster)

4. Välja att lägga till återbetalningsskydd eller inte?

I samband med att du gör ett val för din valbara del kan du lägga till ett återbetalningsskydd för dina pengar. Det innebär att din familj får dina pengar om du dör. Fundera innan du gör ditt val eftersom din pension blir något lägre om du väljer att ha återbetalningsskydd. Det beror på att du inte får ta del av pengar i form av arvsvinst från andra pensionssparare som dör.

Utgå ifrån din familjesituation, några bra frågor att ställa sig är: 

  • Har jag någon som kan ta del av pengarna?
  • Behöver min familj pengarna om jag dör?
  • Hur mycket påverkar det min tjänstepension om jag väljer återbetalningsskydd?

Förstå återbetalningsskydd

5. Göra ett nytt val eller flytta pengarna?

Om du har tjänat in pengar till din valbara del sedan tidigare kan du  välja att göra ett nytt val av försäkringsgivare för framtida pengar eller välja att flytta dina pengar du hittills tjänat in.

Gör ett nytt val betyder att du väljer för dina framtida inbetalningar. Pengarna du hittills tjänat in finns kvar hos dina tidigare valda försäkringsgivare.

Logga in på Mina sidor

Flytta dina pengar betyder att du flyttar de pengar du hittills tjänat in. Flytten börjar med att du beställer en sammanställning för att se var du har dina pengar och vilka pengar du kan flytta. I samband med att du flyttar dina pengar ska du också välja försäkringsgivare för dina framtida inbetalningar till den valbara delen.

 Läs mer om hur det funkar att flytta pengarna du hittills tjänat in

Logga in och hantera din valbara del

På Mina sidor hittar du tjänsterna för din valbara del under Hantera din valbara del. 

Du som vill göra ditt val på en blankett

Du som inte kan eller vill logga in kan göra ditt val på en blankett. Skriv ut blanketten nedan, fyll i och skicka in den till oss på SPV.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL