Om du dör när du är statligt anställd

Din familj får pengar om du dör. Pengar kan komma från olika håll.

Tjänstegruppliv­försäkring (TGL) – ingår i din anställning

I din anställning omfattas du av en tjänstegrupplivförsäkring som betyder att din familj kan få pengar om du dör. Pengarna betalas ut som ett skattefritt engångsbelopp. Försäkringen gäller så länge du är statligt anställd. Det är din familj som ansöker om tjänstegrupplivförsäkringen.

Vem kan få pengar från tjänstegrupplivförsäkringen?

De som kan få ersättning från tjänstegrupplivförsäkringen är:

  • Make, maka, registrerad partner eller sambo
  • Barn (även barn som ännu inte är födda)
  • Dödsboet (begravningshjälp).

Har du frågor om din tjänstegrupplivförsäkring kontaktar du vår kundservice på 020-51 50 40.

Efterlevandepension – ingår i din anställning

Om du dör när du är statligt anställd har din familj rätt att få pengar. Det kallas efterlevandepension. Den kan du inte ta bort och den påverkar inte din tjänstepension.

Pension till efterlevande vuxen är 4 760 kronor per månad

Efterlevandepension betalas ut till din make, maka eller sambo. För att efterlevandepensionen ska betalas ut till din sambo måste ni ha gemensamma barn. Om du och din sambo inte har några gemensamma barn måste ni tidigare ha varit gifta med varandra för att pensionen ska betalas ut.

Efterlevandepensionen betalas ut varje månad under sex år eller till och med den månad som du skulle ha fyllt 75 år. För 2021 är beloppet minst 4 760 kronor per månad. Beloppet kan bli högre eftersom det påverkas av vilken lön du har. Under vissa förutsättningar kan dina närstående även ha rätt till ytterligare en efterlevandepension som betalas ut livet ut. Den delen är beroende på vilken lön som du har eller har haft som statligt anställd.

Pension till efterlevande barn betalas ut tills de fyllt 20 år

Efterlevandepension till dina barn betalas ut varje månad tills de fyller 20 år. Hur stor efterlevandepension dina barn får beror bland annat på vilken lön du har. Kontakta vår kundservice på 020-51 50 40 om du vill veta hur det ser ut för dig.

Pension till efterlevande enligt äldre avtal

För dig som tillhör det äldre tjänstepensionsavtalet PA-91 gäller andra regler. Kontakta vår kundservice på 020-51 50 40 om du vill veta mer.

Återbetalningsskydd – som du kan välja att lägga till

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Hur mycket pengar din familj får beror på vilket belopp du har tjänat in.  Du kan välja återbetalningsskydd på delar som finns hos hos Kåpan Pensioner (Kåpan Tjänste, Kåpan Extra, Kåpan Flex) och på den valbara delen.

Så här gör du för att ändra

Vill du ändra ditt återbetalningsskydd på en försäkring som du redan har, gör du det hos din försäkringsgivare.

Logga in på Mina sidor för att se vilken försäkringsgivare du harOm återbetalningsskydd på Kåpan Pensioners webbplats

Lägg till återbetalningsskydd

Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på framtida inbetalningar. Inom ett år från det att du får barn, blir sambo eller gifter dig kan du lägga till återbetalningsskydd på alla dina pengar. När du börjar jobba statligt första gången och får en ny försäkring har du sex månader på dig att lägga till återbetalningsskydd. Din pension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.

Ta bort återbetalningsskydd

Du kan ta bort återbetalningsskyddet fram till dess att försäkringen börjar betalas ut till dig. Om du lever ensam och inte har barn behöver du inget återbetalningsskydd. Om du väljer att inte ha ett återbetalningsskydd innebär det att du får en något högre pension. 

Vem får dina pengar om du dör?

Om du har ett återbetalningsskydd går pengarna i första hand till din make, maka, registrerade partner eller sambo och i andra hand till dina barn.

Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas. Det gör du genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagarförordnande hos den försäkringsgivare du har. I ett särskilt förmånstagarförordnande kan du också välja före detta make, maka, sambo eller barn och fosterbarn till någon av dem.

Dina efterlevande kan söka ekonomiskt stöd om de lever under svåra ekonomiska förhållanden

Om dina efterlevande lever under svåra ekonomiska förhållanden kan de ansöka om ekonomiskt stöd från någon av de tre stiftelser som SPV förvaltar.

Hur dina efterlevande ansöker om ekonomiskt stöd

Tillhör du ett annat tjänstepensionsavtal?

Informationen på den här sidan vänder sig till dig som har tjänstepension från statlig anställning.

Se om du tillhör något av våra andra avtal

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.

XS SM MD LG XL