Den valbara delen – född före 1988

Din arbetsgivare betalar varje månad in pengar som motsvarar 2,5 procent av din lön till den valbara delen i din tjänstepension. Du tjänar in till den valbara delen som längst till du fyller 65 år. Du kan välja hur pengarna ska placeras om du vill.

Så här mycket betalar din arbetsgivare in

Din arbetsgivare betalar in pengar som motsvarar 2,5 procent av din lön till denna del. Pengarna betalas in varje månad som längst till du fyller 65 år.

Du kan välja om du vill

Pengarna i din valbara del kan du välja hur de ska placeras. För att göra ditt val loggar du in på Mina sidor. Gör du inget val placeras dina pengar i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar.

De val du kan göra

Sparform

Väljer du sparformen traditionell försäkring är det försäkringsgivaren som placerar dina pengar. Vill du själv placera pengarna kan du istället välja fondförsäkring. Välj den som passar dig bäst.

Traditionell försäkring

I en traditionell försäkring är det försäkringsgivaren som bestämmer hur dina pengar placeras. Försäkringsgivaren placerar pengarna i till exempel räntebärande papper, aktier och fastigheter. Du har alltid en garanterad pension. Hur garantin ser ut varierar mellan försäkringsgivarna.

Fondförsäkring

I en fondförsäkring bestämmer du själv hur dina pengar ska placeras. Det gör du genom att välja en eller flera fonder ur försäkringsgivarens utbud. Pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde. Det innebär att din pension inte är garanterad.

När du väljer fondförsäkring placeras pengarna först i en så kallad entrélösning hos försäkringsgivaren. Du kan sedan välja fonder från deras fondutbud. Du väljer fonder hos den försäkringsgivare du valt och inte hos oss.

Försäkringsgivare

Du kan välja mellan de försäkringsgivare som är anslutna till tjänstepensionsavtalet PA 16.

Traditionell försäkring

 • Alecta
 • AMF
 • Kåpan Tjänstepension

Fondförsäkring

 • AMF
 • Futur Pension
 • Handelsbanken
 • Länsförsäkringar
 • SEB
 • Swedbank

Återbetalningsskydd

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Vill du ta bort eller lägga till återbetalningsskydd på en försäkring som du redan har, gör du det hos din försäkringsgivare.

Lägg till återbetalningsskydd

Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på framtida inbetalningar till din valbara del. Inom ett år från att du får barn, blir sambo eller gifter dig kan du lägga till återbetalningsskydd på alla dina pengar. När du börjar jobba statligt första gången och kan du välja att lägga till återbetalningsskydd din försäkring. Din pension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.

Ta bort återbetalningsskydd

Du kan ta bort återbetalningsskyddet fram till att försäkringen börjar betalas ut till dig.  Om du lever ensam och inte har barn kanske du inte behöver ett återbetalningsskydd. Om du väljer att inte ha ett återbetalningsskydd innebär det att du får en något högre pension. 

Vem får dina pengar om du dör?

Om du har ett återbetalningsskydd går pengarna i första hand till din make, maka, registrerad partner eller sambo och i andra hand till dina barn.

Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas. Det gör du genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagarförordnande hos den försäkringsgivare du valt.

I ett särskilt förmånstagarförordnande kan du också välja före detta make, maka, sambo eller barn och fosterbarn till någon av dem.

Du som är nyanställd i staten

När du är nyanställd i staten väljer du hur den valbara delen ska placeras. Du behöver bara välja om du vill. Om du inte gör ett val placeras dina pengar i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar. Vill du ändra ditt val kan du göra det. 

Logga in på Mina sidor för att göra ditt val, läsa mer och få vägledning.

Logga in på Mina sidor

Så här går valet till

1. Du får information om din valbara del

Din arbetsgivare skickar information till oss om att du blivit anställd. Vi skickar sedan ett informationsbrev till dig om att det är dags att göra valet för de pengar som betalas in till den valbara delen i din tjänstepension. Du har då två månader på dig att göra ditt val.

2. Logga in på Mina sidor

Logga in på Mina sidor och välj Din valbara del.

3. Gör ditt val

 • Välj sparform
  Välj mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring.
 • Välj försäkringsgivare
  Välj vilken försäkringsgivare som ska ta hand om dina pengar. Beroende på vilken sparform du valt kan du välja mellan olika försäkringsgivare.
 • Välj om du vill ha återbetalningsskydd
  Välj om du vill ha din försäkring med eller utan återbetalningsskydd. Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. En försäkring utan återbetalningsskydd ger dig själv en något högre pension.

När du gjort ditt val skickar vi en bekräftelse med en sammanfattning av de val du gjort.

4. Vi skickar pengarna till försäkringsgivaren

Tre månader efter att du fått informationsbrevet om att göra ditt val skickar vi pengarna till den försäkringsgivare du valt. Du ser ditt nya val på Mina sidor först när pengarna är placerade hos din nya försäkringsgivare.

5. Välj fonder hos din försäkringsgivare

Om du väljer fondförsäkring placeras pengarna först i en så kallad entrélösning hos försäkringsgivaren. Du kan sedan välja fonder från deras fondutbud. Du väljer fonder hos den försäkringsgivare du valt och inte hos oss.

Du som ska göra ett nytt val

Du kan ändra ditt val och välja en annan försäkringsgivare som ska ta hand om dina pengar. För att göra ett nytt val loggar du in på Mina sidor. Där kan du läsa mer och få vägledning i ditt val.

Logga in på Mina sidor

Så här gör du ett nytt val

1. Logga in på Mina sidor

Logga in på Mina sidor och välj Hantera din valbara del. Klicka sedan på Gör ett nytt val.

2. Gör ditt val

När du gör ett nytt val gäller det för framtida pengar som din arbetsgivare betalar in till den valbara delen. Om du vill flytta pengar som du redan tjänat in ska du använda tjänsten Flytta dina pengar. Då får du också göra ett nytt val för framtida pengar.

 • Välj sparform
  Välj mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring.
 • Välj försäkringsgivare
  Välj vilken försäkringsgivare som ska ta hand om dina pengar. Beroende på vilken sparform du valt kan du välja mellan olika försäkringsgivare.
 • Välj om du vill ha återbetalningsskydd
  Välj om du vill ha din försäkring med eller utan återbetalningsskydd. Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. En försäkring utan återbetalningsskydd ger dig själv en något högre pension. Om du väljer en försäkringsgivare som du tidigare haft kan du inte välja återbetalningsskydd i e-tjänsten utan behöver vända dig till din försäkringsgivare.

När du gjort ditt val skickar vi en bekräftelse med en sammanfattning av de val du gjort.

3. Vi skickar pengarna till försäkringsgivaren

Månaden efter du gjort ditt val skickar vi pengarna till den nya försäkringsgivaren.

4. Välj fonder hos din försäkringsgivare

Om du väljer fondförsäkring placeras pengarna först i en så kallad entrélösning hos försäkringsgivaren. Du kan sedan välja fonder från deras fondutbud. Du väljer fonder hos den försäkringsgivare du valt och inte hos oss.

Du som vill göra ditt val på blankett

Om du inte kan logga in, kan du göra ditt val på en blankett.

Gör ditt val för den valbara delen i din tjänstepension (pdf, öppnas i nytt fönster)

Om du vill flytta dina pengar

Om du vill kan du flytta de pengar du hittills tjänat in från en försäkringsgivare till en annan, eller till en annan sparform hos samma försäkringsgivare. För att flytta pengarna loggar du in på Mina sidor.

Logga in på Mina sidor

Så här går flytten till

 1. Du börjar med att beställa en sammanställning för att se var du har dina pengar och vilka pengar du kan flytta. Genom att beställa en sammanställning ger du oss tillåtelse att ta reda på var du har dina pengar.

 2. Vi kontaktar de försäkringsgivare som är anslutna till tjänstepensionsavtalet PA 16 för att se om du har pengar hos dem. De försäkringsgivare vi kontaktar är:

  • Alecta
  • AMF
  • Futur Pension
  • Kåpan Tjänstepension
  • Handelsbanken
  • Länsförsäkringar
  • SEB
  • Swedbank

  Tänk på att du även kan ha pengar hos försäkringsgivare som inte längre är anslutna till avtalet. De pengarna visas inte i sammanställningen. De försäkringsgivare vi inte kontaktar är:

  • Arkitekternas pensionskassa
  • Avanza
  • Folksam
  • KPA
  • Nordea
  • Skandia
  • SPP
 3. Vi meddelar dig när sammanställningen är färdig. Det kan ta upp till 9 dagar.

 4. När sammanställningen är färdig har du 2 veckor på dig att flytta dina pengar.

 5. I samband med att du flyttar dina pengar ska du även välja vilken försäkringsgivare som ska ta hand om de pengar som din arbetsgivare betalar in i framtiden.

 6. Du betalar en avgift för att flytta dina pengar. Du ser summan i samband med att du flyttar pengarna. Avgiften dras från pengarna du flyttar.

 7. När du har skickat in hur du vill flytta dina pengar tar det ungefär 6 veckor innan flytten är helt färdig. Vi meddelar dig när allt är klart.

 8. Du kan avbryta flytten inom 10 dagar efter att du skickat in hur du vill flytta dina pengar.

Flytta pengar som du tjänat in före 2016 (tjänstepensionsavtalet PA 03)

Du kan ha pengar hos en försäkringsgivare som inte är anslutna till tjänstepensionsavtalet PA 16. Då kan du inte använda tjänsten Flytta dina pengar på Mina sidor. I vissa fall kan du flytta de pengarna på egen hand.

För att ta reda på om du kan flytta pengarna behöver du:

 • Kontakta du den försäkringsgivare du tänker flytta pengarna till så hjälper de dig hur du ska göra. Det går bara att flytta till aktuella försäkringsgivare som du ser nedan.
 • Kontakta den försäkringsgivare som du tänker flytta dina pengar från för att ta reda på om du kan flytta pengarna och vilken avgift det blir.
Aktuella försäkringsgivare som är anslutna:
 • AMF
 • Futur Pension
 • Handelsbanken
 • Kåpan Tjänstepension
 • Länsförsäkringar
 • Swedbank

Avgifter för att flytta pengar

SPV och försäkringsgivarna tar ut avgifter när du flyttar dina pengar. Här ser du en sammanställning över alla avgifter.

Försäkringsgivare

Avgift för flytt till annan försäkrings­givare

Avgift för flytt inom samma försäkrings­­­givare

Avgift till SPV
Alecta 0 - 300
AMF - Fondförsäkring  200 0 300
AMF - Traditionell försäkring  200 0 300
Futur Pension 0 0 300
Handelsbanken 0 0 300**
Kåpan Tjänstepension 200 200 300
Länsförsäkringar 400 0 300*
SEB 300 0 300
Swedbank 500 0 300*

*Försäkringsgivaren står för kostnaden till SPV vid flytt internt.

** Försäkringsgivaren står för kostnaden till SPV vid flytt av kapital i traditionell försäkring.

När du vill gå i pension och ta ut dina pengar

Så här kan du ta ut din tjänstepension

Kort fakta om den valbara delen

 • Du väljer själv hur pengarna ska placeras.
 • Gör du inget val placeras pengarna i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar.
 • Om du har enskild överenskommelse om extra inbetalningar till tjänstepensionen hamnar pengarna i den valbara delen.
 • Den valbara delen kallas även ibland för individuell ålderspension.

Jämför de försäkringsgivare du kan välja mellan

Jämför försäkringsgivare (nytt fönster)

Du har rätt att få information om de försäkringar som du har i din tjänstepension. Det kan handla om

 • information om kostnader och avgifter kopplade till försäkringen
 • vilken myndighet som utövar tillsyn över försäkringsgivaren
 • vilka möjligheter du har att till exempel framföra klagomål på försäkringsgivaren.

För den valbara delen hittar du informationen via länken till den försäkringsgivare som du väljer att placera pengarna hos.

XS SM MD LG XL