Gå ner i arbetstid – född 1988 eller senare

Under arbetslivet har du möjlighet att gå ner i arbetstid. Du kan gå ner i arbetstid på olika sätt. Din pension påverkas olika beroende på vilket alternativ som är aktuellt för dig.

Tjänstledig på deltid

Om du är tjänstledig på deltid under en period påverkas din tjänstepension. Din arbetsgivare betalar in mindre pengar när du är tjänstledig.

Det här menar vi med tjänstledig på deltid

Exempel 1 – Du har en anställning på 100 procent och är tjänstledig på 20 procent av din anställning. Du arbetar 80 procent och får 20 procent mindre i lön.

Exempel 2 – Du har en anställning på 70 procent och är tjänstledig 10 procent av din anställning. Du arbetar 60 procent och får 10 procent mindre i lön.

Deltidsanställning

Om du får en deltidsanställning påverkas din tjänstepension. Din arbetsgivare betalar in mindre pengar till din tjänstepension och den blir lägre än om du arbetar heltid. Lägre lön ger mindre inbetalningar till tjänstepensionen.

Det här menar vi med deltidsanställning

Exempel 1 – Du har en anställning på 100 procent och väljer att ta en ny anställning på 80 procent. Du arbetar 80 procent.

Exempel 2 – Du har en anställning på 75 procent och väljer att ta en ny anställning på 50 procent. Du arbetar 50 procent.

Gå ner i arbetstid som förälder

Så länge du är ledig enligt föräldraledighetslagen betalas tjänstepensionen in till delarna Kåpan Tjänste och den valbara delen. För delen Kåpan Flex betalas den in om du har en utbetald lön under ledigheten.

Utöver ledigheten enligt föräldraledighetslagen kan du som statligt anställd vara ledig enligt tjänstledighetsförordningen. Stycket Tjänstledig på deltid berättar mer vad som gäller med din tjänstepension då.

Mer om händelsen förälder

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL