Gå ner i arbetstid – född 1988 eller senare

Under arbetslivet har du möjlighet att gå ner i arbetstid. Du kan gå ner i arbetstid på olika sätt. Din pension påverkas olika beroende på vilket alternativ som är aktuellt för dig.

Tjänstledig på deltid

Om du är tjänstledig på deltid under en period påverkas din tjänstepension. Din arbetsgivare betalar in mindre pengar när du är tjänstledig. Mindre lön ger mindre tjänstepension.

Det här menar vi med tjänstledig på deltid

Exempel 1 – Du har en anställning på 100 procent och är tjänstledig på 20 procent av din anställning. Du arbetar 80 procent och får 20 procent mindre i lön.

Exempel 2 – Du har en anställning på 80 procent och är tjänstledig 20 procent av en heltidsanställning. Du arbetar 60 procent och får 25 procent mindre i lön än när du arbetade 80 procent.

Deltidsanställning

Om du får en deltidsanställning påverkas din tjänstepension. Din arbetsgivare betalar in mindre pengar till din tjänstepension och den blir ofta lägre än om du arbetar heltid. Mindre lön ger mindre tjänstepension.

Det här menar vi med deltidsanställning

Exempel 1 – Du har en anställning på 100 procent och väljer att ta en ny anställning på 80 procent. Du arbetar 80 procent.

Exempel 2 – Du har en anställning på 75 procent och väljer att ta en ny anställning på 50 procent. Du arbetar 50 procent.

Gå ner i arbetstid som förälder

En del arbetar mindre under barnens uppväxtår. I stort sett tjänar du in till din tjänstepension som när du jobbade innan ledigheten. Det är när du har delledighet enligt föräldraledighetslagen som tjänstepensionen betalas in.  Det är din arbetsgivare som har koll på det här via sitt lönesystem och inget som regleras hos oss på SPV.

Mer om händelsen förälder

Tjänstledig på deltid som förälder

Utöver reglerna enligt föräldraledighetslagen kan du som statligt anställd vara ledig enligt tjänstledighetsförordningen.
Stycket Tjänstledig på deltid berättar mer vad som gäller med din tjänstepension då.

Gå ner i arbetstid innan pensionering

När du fyller 63 år har du möjlighet att gå ner i arbetstid innan pensionering. Du kan samtidigt ta ut delen Kåpan Flex i din tjänstepension för att kompensera för en lägre inkomst. Du måste ta ut Kåpan Flex under minst ett år. Du väljer själv om du vill ta ut pengarna under ett år eller under en längre tid. Tänk på att:

  • Gå ner i arbetstid är en överenskommelse som du gör med din arbetsgivare.
  • Om du inte vill gå ner i arbetstid kan du istället välja att ta ut pengarna när du går i pension. Du får då en högre tjänstepension.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL