Gå ner i arbetstid – född före 1988

Under arbetslivet har du möjlighet att gå ner i arbetstid. Du kan gå ner i arbetstid på olika sätt. Din pension påverkas olika beroende på vilket alternativ som är aktuellt för dig.

Tjänstledig på deltid

Om du är tjänstledig på deltid under en period påverkas din tjänstepension. Din arbetsgivare betalar in mindre pengar när du är tjänstledig. Mindre lön ger mindre tjänstepension.

Mer om tjänstledig på deltid

Din statliga tjänstepension kan påverkas om du är tjänstledig på deltid

  • Din förmånsbestämda ålderspension påverkas inte alls.
  • Kåpan Tjänste och den valbara delen påverkas. Din arbetsgivare betalar in pengar som motsvarar 2 respektive 2,5 procent av din utbetalda lön före skatt. Mindre lön ger mindre tjänstepension.

Det här menar vi med tjänstledig på deltid

Exempel 1 – Du har en anställning på 100 procent och är tjänstledig på 20 procent av din anställning. Du arbetar 80 procent och får 20 procent mindre i lön.

 

Deltidsanställning

Om du får en deltidsanställning påverkas din tjänstepension. Din arbetsgivare betalar in mindre pengar till din tjänstepension och den blir ofta lägre än om du arbetar heltid. Mindre lön ger mindre tjänstepension.

Mer om deltidsanställning

Din statliga tjänstepension påverkas om du har en deltidsanställning.

  • Din förmånsbestämda ålderspension påverkas. Den blir ofta lägre än om du arbetar heltid eftersom den förmånsbestämda ålderspensionen räknas på den fasta lön som du har från din anställning.
  • Kåpan Tjänste och den valbara delen påverkas också. Din arbetsgivare betalar in pengar som motsvarar 2 respektive 2,5 procent av din utbetalda lön före skatt. Mindre lön ger mindre tjänstepension.

Det här menar vi med deltidsanställning

Exempel 1 – Du har en anställning på 100 procent och väljer att ta en ny anställning på 80 procent. Du arbetar 80 procent.

Exempel 2 – Du har en anställning på 75 procent och väljer att ta en ny anställning på 50 procent. Du arbetar 50 procent.

Gå ner i arbetstid som förälder

Många arbetar mindre under barnens uppväxtår. I stort sett tjänar du in till din tjänstepension som när du jobbade innan ledigheten. Det är när du har delledighet enligt föräldraledighetslagen som tjänstepensionen betalas in.  Det är din arbetsgivare som har koll på det här via sitt lönesystem och inget som regleras hos oss på SPV.

Mer om händelsen förälder

Tjänstledig på deltid som förälder

Utöver reglerna enligt föräldraledighetslagen kan du som statligt anställd vara ledig enligt tjänstledighetsförordningen.
Stycket Tjänstledig på deltid berättar mer vad som gäller med din tjänstepension då.

Arbeta mindre innan 65 år med delpension

För dig som är född före 1988 (och alltså tillhör Avdelning 2) finns det en möjlighet att gå ner i arbetstid med delpension. Det här är en överenskommelse som du gör med din arbetsgivare.

Delpension – en möjlighet att jobba mindre

Arbeta deltid efter 65 års ålder

Om du fortsätter att arbeta efter 65 års ålder betalar din arbetsgivare inte in några pengar till din tjänstepension. Det har alltså ingen betydelse för tjänstepensionen om du jobbar heltid eller deltid efter att du har fyllt 65 år.

Arbetar du deltid efter 65 kan det däremot påverka din allmänna pension. Har du frågor om din allmänna pension kontaktar du Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndighetens webbplats

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL