Här börjar din pensionering

spv_se_huvudbilder_1280x720px_dags_for_pension_har_borjar_din_pensionering.png

När du börjar fundera på din pensionering inser du snabbt att det är många frågor som dyker upp. Vi har samlat några tips för att det ska bli lättare och att du ska känna dig tryggare.

Gå från att arbeta till att vara pensionär

En av dina stora livshändelser är att gå från ditt arbetsliv till att vara pensionär. Idag väljer vissa att vara pensionär på deltid innan de slutar helt. Här är tipsen när du börjar fundera på hur du ska göra.

1. Planera för alla dina delar i pensionen

Din pension speglar ditt sparande under hela ditt arbetsliv. Därför upplever de flesta att det är många aktörer att kontakta den dagen det är dags att bli pensionär. I snitt har de flesta cirka åtta olika pensioner att ta ut.

För tjänstepensionen från din statliga anställning loggar du in på Mina sidor. Där kan du gå vidare och göra en prognos i samarbete med minpension.se. Det är det enklaste sättet att skaffa en överblick över alla dina delar i pensionen.

Logga in på Mina sidor

2. Testa och lev som en pensionär

Det är oftast en förändring i din ekonomi när du går från att jobba till att bli pensionär. Men det brukar ordna sig! Gör en budget och testa att leva som pensionär ett par månader. Ett tips är att ta hjälp av Konsumentverkets budgetmallar. Där lägger du in dina egna siffror.

Budgetkalkylen på Konsumentverkets webbplats

3. Bestäm när din utbetalning ska starta

En del börjar ta ut sin pension kring 65 år, men finns det inget som säger att du måste göra det. I många fall kan du starta utbetalningen både tidigare och senare. Det bestämmer du själv.

Bra att veta är:

  • Ju längre du väntar med att ta ut, ju mer ökar din pension. Det beror oftast på att pensionen ska betalas ut under kortare tid.
  • Planera dina olika pensioner så de räcker.
  • Dina utbetalningar i tjänstepensionen går vanligen inte att stoppa eller ändra omfattning på när du väl börjat ta ut dem.

4. Bestäm hur länge pensionen ska betalas ut

Vissa av dina pensioner, till exempel din allmänna pension betalas alltid ut livet ut, medan du kan ta ut andra pensioner under kortare tid. Utgå från det som passar din situation bäst. Det finns inget rätt eller fel.

Tänk på det här:

  1. Väljer du att ta ut dina pensioner med utbetalning livet ut, får du en jämn utbetalning hela livet.
  2. Tar du ut under en begränsad tid, tänk på hur snabbt åren går.
  3. Du kan vanligen inte ändra utbetalningen av tjänstepensionen när du börjat ta ut den.

Gå vidare

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL