Sjuk

I de flesta fall fortsätter du tjäna in till din tjänstepension om du blir sjuk. Om du blir långvarigt sjuk kan du ha rätt till en extra ersättning. Den ersättningen kallas sjukpension.

Om du blir sjuk under en längre tid kan du ha rätt till sjukpension. För att du ska få sjukpension måste du omfattas av tjänstepensionsavtalet PA-91 F och att Försäkringskassan betalar ut sjukersättning eller aktivitetsersättning till dig.

Sjukpension om du fått hel sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan

Om du får hel sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan och har slutat din anställning före pensionsåldern, kan du ha rätt till sjukpension. Sjukpensionen motsvarar ungefär 21 procent av din lön (så kallat pensionsunderlag). Om du har en lön som är högre än 35 813 kronor (2024 års nivå) per månad blir beloppet på sjukpensionen högre.

Du kan få tillfällig sjukpension om du har nedsatt arbetsförmåga

Du kan få tillfällig sjukpension från oss om din arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom. Det gäller om du får en sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan på 25, 50, 75 eller 100 procent. Om du får sjukavdrag från din arbetsgivare får du inga pengar från oss under denna tid.

Skulle Försäkringskassan sänka alternativt höja din sjukersättning eller aktivitetsersättning gör vi likadant med sjukpensionen.

Så här ansöker du om sjukpension

  • Om du fortfarande är anställd behöver du inte skicka in någon ansökan till oss. Din arbetsgivare meddelar oss att du är långvarigt sjuk. Om du har rätt till sjukpension skickar vi ett meddelande till dig om det.
  • Har du slutat din anställning och var sjuk i samband med att du slutade ska du kontakta oss på telefonnummer 060-18 76 57 för mer information.

Hur påverkas din tjänstepension om du har sjukpension?

Om du får sjukpension fortsätter du att tjäna in till din tjänstepension.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL