Planera din pensionering

Har du börjat fundera på din pensionering? På den här sidan har vi samlat svaren på frågor som många ställer sig i samband med att de funderar på att gå i pension.

Vad är pension?

Man kan säga att pension är en del av lönen som betalas ut senare i livet. Dina pensionspengar kommer från olika håll, från staten, från din arbetsgivare och om du har ett privat sparande. De olika pensionerna blir tillsammans din totala pension.

Lär dig mer om din pension

Måste jag veta något särskilt om min tjänstepension?

Ja, att den består av två delar som fungerar lite olika. En del är förmånsbestämd, den bestäms av din lön, hur länge du har jobbat och vilken pension du har tjänat in i tidigare anställning. Den kallas förmånsbestämd ålderspension. Den andra delen är premiebestämd och storleken bestäms av de premier som arbetsgivaren betalat in och hur mycket avkastning det har blivit. Den avgiftsbestämda delen kallas kompletterande ålderspension PA-91 F, Kåpan Tjänste.

Mer information om förmånsbestämd ålderspension

Mer information om kompletterande ålderspension, Kåpan Tjänste

När kan jag ta ut min tjänstepension?

Enligt tjänstepensionsavtalet PA-91 F är pensionsåldern 65 år. Men du kan börja ta ut den från 55 år. Du kan också välja att ta ut den senare än 65 år.

Hur mycket får jag egentligen?

Vad händer när jag dör, får min familj några pengar då?

Om du dör kan din familj få pengar. Pengarna kan komma från en efterlevandepension, kompletterande efterlevandepension eller en tjänstegrupplivförsäkring.

Vad som händer om du dör

Om jag fortsätter arbeta efter att jag fyllt 65 år, tjänar jag på det?

Du tjänar inte in mer pengar till din tjänstepension efter 65 år. Däremot blir din pension högre om du går i pension efter 65 år eftersom den ska betalas ut under en kortare tid.

Du fortsätter däremot att tjäna in till din allmänna pension om du fortsätter arbeta efter du fyllt 65 år.

Pensionsmyndighetens webbplats

Jag vill gå i pension, vad måste jag göra?

Hur du ansöker om pension

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL