Sparpremie

Du som arbetsgivare betalar sparpremier för anställda som tjänar in till förmånsbestämd ålderspension.

För att tjäna in till förmånsbestämd ålderspension ska den anställda vara född 1972 eller tidigare. Även personer födda mellan 1973 och 1987 kan tjäna in till förmånsbestämd ålderspension om lönen är tillräckligt hög. Om du som arbetsgivare blev ansluten till det statliga tjänstepensions­avtalet senare än 2003 gäller andra årsgränser.

Du som arbetsgivare börjar betala in sparpremien tidigast från och med 28 års ålder och längst till och med månaden innan personen blir 65 år.

Sparpremien delas upp i

  • sparpremie ÅPE, som finansierar förmånsbestämd ålderspension efter 65 år
  • sparpremie ÅPF, som finansierar förmånsbestämd ålderspension före 65 år för de som har en lägre pensionsålder än 65 år.

Så beräknas sparpremien

Sparpremien är beräknad dels med generella antaganden om livslängd, ränta och omkostnader. Storleken beror också på den anställdas ålder, lön, löneökningar, tjänstetid och pensionsålder.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL