Tillgänglighet i vår digitala service

Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår webbplats. Den är byggd för att möta de tillgänglighetskrav som ställs på digital offentlig service.

Tillgänglighetsredogörelse

I vår tillgänglighetsredogörelse kan du läsa mer om webbplatsens tillgänglighet och om brister vi känner till som vi inte ännu har åtgärdat. Den uppdaterades 8.

Tillgänglighetsredogörelse

Webbplatsens tillgänglighet

Vår webbplats och dess innehåll möter i de allra flesta fall de tillgänglighetskrav som ställs på digital offentlig service. Vi strävar efter att följa gällande standarder och riktlinjer för tillgänglighet genom att möta kraven i WCAG 2.1 på nivå AA.

Läs mer om tillgänglighetskraven på webbriktlinjer.se (extern webbplats)

Hjälp och användningstips

Här är några tips som gör det enklare för dig att använda webbplatsen.

Skriva ut webbsidor

Vi använder stilmallar (CSS, cascading style sheet) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så vis behövs ingen särskild utskriftsversion utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På utskrifterna är menyerna och annan navigering borttagen och typsnittet och textstorleken är anpassad för utskrift.

Ändra textstorlek

Vi använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att du kan ändra textstorleken med hjälp av din webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Se hjälptexterna för din webbläsare för mer information.

Öppna nya fönster

Generellt öppnas inte länkar i nya fönster. Undantag finns för vissa filformat, till exempel pdf. Om en länk öppnas i ett nytt fönster får du information om det. Vill du öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik, kan du göra det genom välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik".

Digitala dokument

På webbplatsen finns dokument som du kan ladda ner i olika filformat. Vi använder följande filformat: pdf, Word, Excel och PowerPoint. De mest använda dokumenten på vår webbplats möter tillgänglighets­kraven och arbete pågår med att åtgärda bristerna i övriga dokument.

För att du ska kunna se dokumenten behövs ofta ett program utöver din webbläsare. På spv.se är pdf det vanligaste filformatet. Med hjälp av gratisprogrammet Adobe Reader kan du läsa pdf-filerna. Vi rekommenderar att du har den senaste versionen av programmet.

Hämta Adobe Reader (extern webbplats)

Webbläsare och skärm

Webbplatsen fungerar bäst i senaste versionerna av de vanligaste webbläsarna:

 • Apple Safari
 • Google Chrome
 • Microsoft Edge
 • Mozilla Firefox.

Webbplatsen är responsiv, vilket innebär att innehållet anpassar sig efter storleken på användarens skärm.

Navigera med tangentbordet

Webbplatsen kräver inte användning av mus för att komma åt dess sidor och funktioner. För att snabbt förflytta dig till olika delar av webbplatsen, kan du använda så kallade snabblänkar. I Windows ska du oftast hålla ned Alt-tangenten och samtidigt trycka den önskade snabbtangenten och sedan trycka på enter. På Mac används Ctrl + snabbtangent. Se hjälptexterna för din webbläsare för mer information.

Snabblänkar på webbplatsen

 • S – Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet
 • 0 – Tillgänglighetsinformation
 • 1 – Startsida
 • 2 – Nyheter
 • 3 – Webbkarta
 • 4 – Sökfunktion
 • 7 – Kontakt

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL