Ny del för dig född före 1988 – Kåpan Flex

Från 1 januari 2024 får du som jobbar statligt och är född före 1988 en till del i din tjänstepension. Den heter Kåpan Flex och förvaltas av Kåpan Tjänstepension. Arbetsgivaren betalar in lite olika beroende på när du är född.

Olika procent beroende på när du är född

Till delen Kåpan Flex betalar din arbetsgivaren in lite olika beroende på när du är född.

Du som är född 1966 – 1987

Till delen Kåpan Flex betalar din arbetsgivare in pengar motsvarande 1,5 procent av din lön. Om du är ledig på grund av sjukdom, föräldraledig med stöd av föräldraledighetslagen eller ledig med rätt till graviditetspenning får du mindre eller inget inbetalt de dagarna. Det beror på att Kåpan Flex räknas på lön efter löneavdrag på grund av sådana ledigheter, till skillnad från den valbara delen och delen Kåpan Tjänste.

Du som är född före 1966

Till delen Kåpan Flex betalar din arbetsgivare in pengar motsvarande 0,5 procent av din lön. Om du är ledig på grund av sjukdom, föräldraledig med stöd av föräldraledighetslagen eller ledig med rätt till graviditetspenning får du mindre eller inget inbetalt de dagarna. Det beror på att Kåpan Flex räknas på lön efter löneavdrag på grund av sådana ledigheter, till skillnad från den valbara delen och delen Kåpan Tjänste.

Har du haft eller har delpension betalar arbetsgivaren inte in pengar till den här delen. Om du senare får delpension beviljad slutar arbetsgivaren att betala in mer pengar.

Om Kåpan Flex

Pengarna som din arbetsgivare betalar in placeras i en traditionell försäkring med garanterad ränta. Den heter Kåpan Flex och förvaltas av Kåpan Tjänstepension. 

  • Den har inget återbetalningsskydd. Du kan välja till det om du vill.
  • Du kan ta ut den under begränsad under minst 1 år, men du kan också ta ut den livet ut.
  • Du kan använda den för att till exempel gå ner i arbetstid innan du går i pension.
  • Du kan ta ut den tidigast från att du fyller 63 år.

Under februari skickar Kåpan Tjänstepension ut försäkringsbrev till dig som nu får inbetalningar till Kåpan Flex.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL