Nyfiken på pension

Din pension kommer från flera olika håll. Du kan ha rätt till både allmän pension, tjänstepension och eget privat sparande.

Pensionspyramiden med allmän pension längst ner, tjänstepension i mitten och eget sparande längst upp.

  • Basen är den allmänna pensionen som du får från Pensionsmyndigheten.
  • De flesta som arbetar har också en kollektivavtalad tjänstepension genom sin arbetsgivare. Det är den pensionen som vi på SPV har hand om, och som du kan läsa mer om här.
  • Vissa har dessutom eget privat sparande.

Pensionspengarna läggs ihop och blir din totala pension. På Mina sidor kan du logga in och få en samlad bild av hela din pension.

Logga in på Mina sidor

Det här är din tjänstepension enligt ITP-P

Tjänstepensionen är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen. I din anställning på PostNord omfattas du eller har du omfattats av tjänstepensionsavtalet ITP-P. Avtalet är ett kollektivavtal mellan Almega Tjänsteförbunden branschstyrelse Kommunikation, SEKO, ST, Ledarna, Civilekonomerna, Jusek, SRAT och Sveriges Ingenjörer.

Från och med 1 januari 2009 är ITP-P uppdelad i avdelning 1 och avdelning 2.

Avdelning 1 administreras inte av SPV utan av Collectum. Du hör till avdelning 1 om du är född den 1 januari 1981 eller senare, eller om du är timavlönad eller förstärkningsanställd.

Är du född 1979 eller 1980 tillhör du avdelning 1 om du har börjat din anställning i PostNord den 1 oktober 2017 eller senare.

Logga in på Collectums webbplats

Vi på SPV administrerar avdelning 2. Du tillhör avdelning 2 om du är född före den 1 januari 1981 eller om du slutat din anställning före 1 januari 2009.

Det här ingår i ITP-P avdelning 2

Från 18 års ålder:

  •     sjukpension.

Från 28 års ålder:

  •     förmånsbestämd ålderspension
  •     kompletterande ålderspension ITP-P, ITPK-P
  •     familjepension (på lönedel över 7,5 inkomstbasbelopp) till efterlevande make eller maka och barn under 20 år.

Förmånsbestämd ålderspension

Vi räknar fram din förmånsbestämda ålderspension utifrån din lön, hur många år du varit anställd och vilken pension du har tjänat in i tidigare anställningar. Vi betalar ut den förmånsbestämda ålderspensionen när du fyller 65 år utan att du behöver ansöka om utbetalning.

Läs mer om förmånsbestämd ålderspension

Kompletterande ålderspension (ITPK-P)

Varje månad betalar arbetsgivaren in pengar som motsvarar 2 procent av din lön. Storleken på din kompletterande ålderspension ITP-P beror på din lön och på vilken avkastning det blir på pengarna som du tjänat in. Du får själv välja hur du vill placera dina pengar. Du kan välja om du vill ha återbetalningsskydd och familjeskydd, och om du vill placera pengarna i traditionella försäkringsbolag eller fondförsäkringsbolag. Det är Collectum AB som administrerar ditt val för ITPK-P. Om du inte gör något val blir du försäkrad enligt ett grundalternativ i Alecta Optimal. Det alternativet har inte återbetalningsskydd eller familjeskydd.

 Läs mer om kompletterande ålderspension 

Logga in på Collectums webbplats

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.

XS SM MD LG XL