­­Nya familje­förhållanden

Det finns några saker du behöver tänka på när du får nya familjeförhållanden. Dina val kan påverka din och familjens framtid.

Om du får barn, blir sambo, gifter dig eller separerar kan det vara klokt att se över några av delarna i din tjänstepension. Tjänstepensionen ingår inte vid en bodelning.

Fundera på om du behöver återbetalningsskydd eller inte

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Hur mycket som betalas ut beror på vilket belopp du har tjänat in. Utgå från din familjesituation när du bedömer om du behöver ett återbetalningsskydd. Återbetalningsskyddet kan ge en viss ekonomisk trygghet för din familj, samtidigt som din pension blir något lägre.

  • Om du får barn, blir sambo eller gifter dig kan du inom ett år lägga till återbetalningsskydd på alla pengar i den valbara delen och i delen Kåpan Tjänste. Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på framtida inbetalningar. De pengarna hamnar då i en egen försäkring.
  • Om du får ändrade familjeförhållanden, till exempel om du skiljer dig, kan det vara bra att fundera på om du behöver återbetalningsskydd eller inte. Har du återbetalningsskydd kan du se över vilka som får dina pengar när du dör. Det gör du genom ett så kallat särskilt förmånstagarförordnande hos din försäkringsgivare.

Så här gör du för att ändra återbetalningsskydd

Vill du ta lägga till eller ta bort återbetalningsskydd gör du alltid det hos den försäkringsgivare som förvaltar pengarna. För Kåpan Tjänste är det Kåpan Tjänstepension och för den valbara delen kan det vara olika beroende på vilken försäkringsgivare du valt.

Logga in på Mina sidor för att se dina försäkringsgivareLogga in och ändra återbetalningsskydd för delarna hos Kåpan Tjänstepension på kapan.se

Vem får dina pengar om du dör?

Om du har ett återbetalningsskydd går pengarna i första hand till din make, maka, registrerade partner eller sambo och i andra hand till dina barn. När du får nya familjeförhållanden kan det vara bra att se över i vilken ordning din familj får pengarna. 

Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas. Det gör du genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagarförordnande hos den försäkringsgivare du valt.

I ett särskilt förmånstagarförordnande kan du också välja före detta make, maka, sambo eller barn och fosterbarn till någon av dem.

Se över din tjänstegrupplivförsäkring

I din anställning har du av en tjänstegrupplivförsäkring som betyder att din familj kan få pengar om du dör.

Det är din make, maka, registrerad partner, sambo eller dina barn som får pengarna från din tjänstegrupplivförsäkring om du dör. Du kan ändra i vilken ordning din familj får pengarna. Det gör du genom att skicka in ett så kallat förmånstagarförordnande.

Om du dör när du är statligt anställd

Tillhör du ett annat tjänstepensionsavtal?

Informationen på den här sidan vänder sig till dig som har tjänstepension från statlig anställning.

Se om du tillhör något av våra andra avtal

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL