Förälder – född före 1988

Som nybliven förälder finns det några saker som kan vara bra att tänka på i din nya situation. Det här gäller för dig som är föräldraledig idag eller har varit föräldraledig efter den 1 januari 2019. Den här sidan berättar om hur du tjänar in till din tjänstepension när du är förälder och inte jobbar heltid.

Du fortsätter tjäna in till din tjänstepension

När du är föräldraledig fortsätter du att tjäna in till alla delar av din tjänstepension så länge du är föräldraledig enligt föräldraledighetslagen. Det gäller oavsett om du har ersättning från Försäkringskassan eller inte. Du tjänar även in till tjänstepensionen om du får graviditetspenning innan barnet är fött. Så här tjänar du in till delarna i din tjänstepension under föräldraledigheten:

  • Du fortsätter att tjäna in till den valbara delen.
  • Du fortsätter att tjäna in till Kåpan Tjänste.
  • Du fortsätter att tjäna in till den förmånsbestämda ålderspensionen. Den tid du är föräldraledig får du räkna som pensionsgrundande tjänstetid.

Länk till föräldraledighetslagen (extern webbplats)

Har du varit föräldraledig före den 1 januari 2019 gällde det här

Om du var föräldraledig före den 1 januari 2019 tjänade du in till delen förmånsbestämd ålderspension. Den tid du var föräldraledig med föräldrapenning fick du räkna som pensionsgrundande tjänstetid.

För delarna Kåpan Tjänste och den valbara delen tjänade du in till dem under din föräldraledighet, men som längst 18 månader per barn. Efter de 18 månaderna betalades din tjänstepension in till delarna Kåpan Tjänste och den valbara delen utifrån din eventuella utbetalda lön före skatt.

Fundera på om du behöver återbetalningsskydd eller inte

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Inom ett år efter att du fått barn har du möjlighet att lägga till återbetalningsskydd för alla pengar i delarna den valbara delen och Kåpan Tjänste. Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på pengar på framtida inbetalningar. Hur mycket pengar din familj får beror på vilket belopp du har tjänat in. Din pension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.

Lägga till eller ta bort återbetalningsskydd

Vill du lägga till eller ta bort återbetalningsskydd gör du alltid det hos den försäkringsgivare som förvaltar pengarna. För den valbara delen kan det vara olika beroende på vilken försäkringsgivare du valt och för Kåpan Tjänste är det Kåpan Tjänstepension.

Logga in på Mina sidor för att se dina försäkringsgivareLogga in på Kåpan Tjänstepensions webbplats

Vem får dina pengar om du dör?

Om du dör får din familj pengarna från din tjänstepension om du har återbetalningsskydd. Det är i första hand din make,maka, registrerade partner eller sambo och i andra hand dina barn som får pengarna.

När du blir förälder kan det vara bra att se över i vilken ordning din familj får pengarna. Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagar­förordnande hos den försäkringsgivare du har.

Du har också en tjänstegrupplivförsäkring

Som statligt anställd har dina efterlevande rätt till tjänstegruppliv­försäkring om du dör. Det är din make, maka, registrerade partner, sambo eller dina barn som får pengarna från din tjänstegruppliv­försäkring. Du kan ändra i vilken ordning din familj får pengarna. Det gör du genom att skicka in ett så kallat förmånstagar­förordnande.

Ändra förmånstagarförordnande för tjänstegrupplivförsäkring (pdf, nytt fönster)

Delledighet som förälder

Är du ledig på deltid som förälder enligt föräldraledighetslagen betalas din tjänstepension in utifrån den lönen du hade innan du gick på ledighet. Har du föräldrapenning­tillägg från din arbetsgivare, räknas det inte med.

Det är din arbetsgivare som har koll på det här via sitt lönesystem och inget som regleras hos oss på SPV.

 

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL