Förälder – född 1988 eller senare

Som nybliven förälder finns det några saker som kan vara bra att tänka på i din nya situation.

Du fortsätter tjäna in till din tjänstepension

När du är föräldraledig fortsätter du att tjäna in till delar av din tjänstepension så länge du är föräldraledig enligt föräldraledighets­lagen. Det gäller oavsett om du har ersättning från Försäkringskassan eller inte. Du tjänar även in till tjänstepensionen om du får graviditetspenning innan barnet är fött. Så här tjänar du in till delarna i din tjänstepension under föräldraledigheten:

  • Du fortsätter att tjäna in till den valbara delen.
  • Du fortsätter att tjäna in till Kåpan Tjänste.
  • Du tjänar till Kåpan Flex om du har någon form av utbetald lön under tiden som du är ledig. Du tjänar du in till den här delen utifrån storleken på den lönen.

Länk till föräldraledighetslagen

Fundera på om du behöver återbetalningsskydd eller inte

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Inom ett år efter att du fått barn har du möjlighet att lägga till återbetalningsskydd för alla pengar i delarna den valbara delen och Kåpan Tjänste. Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på framtida inbetalningar. Hur mycket pengar din familj får beror på vilket belopp du har tjänat in. Din pension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.

Lägga till eller ta bort återbetalningsskydd

Vill du lägga till eller ta bort återbetalningsskydd gör du alltid det hos den försäkringsgivare som förvaltar pengarna. För den valbara delen kan det vara olika beroende på vilken försäkringsgivare du valt och för Kåpan Tjänste och Kåpan Flex är det Kåpan Tjänstepension.

Logga in på Mina sidor för att se dina försäkringsgivare Logga in på Kåpan Tjänstepensions webbplats

Vem får dina pengar om du dör?

Om du dör får din familj pengarna från din tjänstepension om du har återbetalningsskydd. Det är i första hand din make, maka, registrerade partner eller sambo och i andra hand dina barn som får pengarna.

När du blir förälder kan det vara bra att se över i vilken ordning din familj får pengarna. Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagar­förordnande hos den försäkringsgivare du har.

Ändra förmånstagare

För delarna Kåpan Tjänste och Kåpan Flex ändrar du förmånstagarförordnande hos Kåpan Tjänstepension. För den valbara delen ändrar du hos den eller de försäkringsgivare du valt. För de allra flesta finns pengarna hos Kåpan Tjänstepension.

Du har också en tjänstegrupplivförsäkring

Som statligt anställd har dina efterlevande rätt till tjänstegruppliv­försäkring om du dör. Det är din make, maka, registrerade partner, sambo eller dina barn som får pengarna från din tjänstegruppliv­försäkring. Du kan ändra i vilken ordning din familj får pengarna. Det gör du genom att skicka in ett så kallat förmånstagar­förordnande.

Ändra förmånstagarförordnande för tjänstegrupplivförsäkring (pdf, nytt fönster)

Deltidsledig som förälder

Är du ledig på deltid som förälder enligt föräldraledighetslagen betalas din tjänstepension in som om du skulle arbetat heltid. Om du har lönetillägg på din utbetalda lön, är de också pensions­grundande. Har du föräldrapenning­tillägg från din arbetsgivare, räknas det inte med.

Det är din arbetsgivare som har koll på det här via sitt lönesystem och inget som regleras hos oss på SPV.

Exempel – Deltidsledig

Kalle är deltidsledig enligt föräldraledighetslagen på 25 procent. Han har en grundlön på 28 000 kronor vid heltidsarbete och när han är deltidsledig har han en månadslön på 21 000 kr.

  • Den valbara delen betalas in med 2,5 procent baserat på grundlönen , det vill säga 28 000 kronor. Det blir 700 kr i månaden till den valbara delen.
  • Delen Kåpan Tjänste betalas in med 2 procent procent baserat på grundlönen. Det blir 560 kr i månaden till Kåpan Tjänste.
  • Delen Kåpan Flex betalas in med 1,5 procent baserat på utbetald lön. Det blir 315 kronor i månaden till Kåpan Flex.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL