Om du dör när du är pensionär

Din familj kan få pengar när du dör. Det finns olika regler för hur din familj kan få pengar beroende på vilken typ av pension du har.

Pension till dina efterlevande

När du dör kan din familj få pengar. Det kallas för efterlevandepension. Om du har ett äldre tjänstepensionavtal (PA-SPR) kan din familj få familjepension.

Mer om efterlevandepension och familjepension

Vi skickar automatiskt ut en blankett till dödsboet där de ansöker om efterlevandepension eller familjepension. Om du vill veta vad som gäller för just dig och din familj kontaktar du vår kundservice på 020-65 00 65.

Återbetalningsskydd för pension hos Kåpan Pensioner

Om du har återbetalningsskydd på din pension hos Kåpan Pensioner får din familj din pension  när du dör. I och med ditt dödsfall får din familj en blankett från Kåpan Pensioner för att ansöka om pensionen från återbetalningsskyddet.

Mer om återbetalningsskydd för din pension hos Kåpan Pensioner

Du kan välja till eller ta bort återbetalningskyddet för dina pensioner genom att logga in på Mina sidor på Kåpan Pensioners webbplats. Om du har pension utan återbetalningskydd blir din egna pension något högre eftersom du får ta del av sen så kallade arvsvinsten. Arvsvinst är pengar som kommer från andra pensionssparare som avlidit och som inte haft återbetalningsskydd. Om du är singel och inte har barn bör du välja utan återbetalningsskydd.

Om återbetalningsskydd på Kåpan Pensioners webbplats

Logga in på Mina sidor på kapan.se

Pengarna från återbetalningsskyddet går i första hand till din make, maka eller sambo och i andra hand till dina barn (även till vuxna barn). Du kan ändra vem som ska få ta del av återbetalningsskyddet. Det kallas för att ändra förmånstagarförordnande. Du använder blanketten Särskilt förmånstagarförordnande som du hittar på Kåpan Pensioners webbplats.

Blanketter på kapan.se

Återbetalningsskydd för den valbara delen

Om du har återbetalningsskydd på din valbara del får din familj även pengar från den när du dör.

Mer om återbetalningsskydd för den valbara delen

Om du inte har gjort något val har du dina pengar hos försäkringsgivaren Kåpan Pensioner. Du kan också ha valt att placera dina pengar hos en annan försäkringsgivare. Kontakta försäkringsgivaren som har hand om dina pengar om du har frågor om återbetalningsskydd.

Om återbetalningsskydd på Kåpan Pensioners webbplats

Dina efterlevande kan söka ekonomiskt stöd om de lever under svåra ekonomiska förhållanden

Om dina efterlevande lever under svåra ekonomiska förhållanden kan de ansöka om ekonomiskt stöd från någon av de tre stiftelser som SPV förvaltar.

Hur dina efterlevande ansöker om ekonomiskt stöd från stiftelserna

Tillhör du ett annat tjänstepensionsavtal?

Informationen på den här sidan vänder sig till dig som har tjänstepension från statlig anställning.

Se om du tillhör något av våra andra avtal

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

XS SM MD LG XL