Planera din pensionering

Har du börjat fundera på din pensionering? På den här sidan har vi samlat svaren på frågor som många ställer sig i samband med att de funderar på att gå i pension.

När kan jag ta ut min tjänstepension?

Enligt tjänstepensionsavtalet ITP-P är pensionsåldern 65 år. Men du kan börja ta ut den från 55 år. Du kan också välja att ta ut den senare än 65 år.

Gå i pension före 65 år

Gå i pension vid 65 år

Gå i pension efter 65 år

Hur mycket får jag egentligen?

Hur vi räknar ut din förmånsbestämda ålderspension

Vad händer när jag dör, får min familj några pengar då?

Din familj kan få pengar om du dör. Pengarna kan till exempel komma från familjepension, återbetalningsskydd, familjeskydd och tjänstegrupplivförsäkring.

Vad som händer om du dör

Om jag fortsätter arbeta efter att jag fyllt 65 år, tjänar jag på det?

Du tjänar inte in mer pengar till din tjänstepension efter 65 år. Däremot blir din pension högre om du går i pension efter 65 år eftersom den ska betalas ut under en kortare tid.

Du fortsätter däremot att tjäna in till din allmänna pension om du fortsätter arbeta efter du fyllt 65 år.

Pensionsmyndighetens webbplats

Det är du själv som ska ta ställning till vad som passar bäst för dig, utgå från din egen situation. Gör en egen prognos på Mina sidor genom vårt samarbete med Minpension.se.

Mina sidor

Jag vill gå i pension, vad måste jag göra?

Hur du ansöker om pension 

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.

XS SM MD LG XL