Planera din pensionering

Har du börjat fundera på din pensionering? På den här sidan har vi samlat svaren på frågor som många ställer sig i samband med att de funderar på att gå i pension.

Vad är pension?

Man kan säga att pension är en del av lönen som betalas ut senare i livet. Dina pensionspengar kommer från olika håll, från staten, från din arbetsgivare och om du har ett privat pensionssparande. De olika pensionerna blir tillsammans din totala pension.

Lär dig mer om pension

Måste jag veta något särskilt om min tjänstepension?

Ja, att den består av två delar som fungerar lite olika. En del är förmånsbestämd, den bestäms av din lön, hur länge du har jobbat och vilken pension du har tjänat in i tidigare anställning. Den kallas förmånsbestämd ålderspension. Den andra delen är premiebestämd och storleken bestäms av de premier som arbetsgivaren betalat in och hur mycket avkastning det har blivit. Den avgiftsbestämda delen kallas kompletterande ålderspension PA-RFVS (PA-RFVS-K).

När kan jag ta ut min tjänstepension?

Enligt tjänstepensionsavtalet PA-RFVS är pensionsåldern 65 år. Men du kan börja ta ut den från 60 år. Du kan också välja att ta ut den senare än 65 år.

Hur mycket får jag egentligen?

Hur vi räknar ut din förmånsbestämda ålderspension

Vad händer när jag dör, får min familj några pengar då?

Om du dör kan din familj få pengar.

Mer information om efterlevandepension, återbetalningsskydd och familjeskydd

Om jag fortsätter arbeta efter att jag fyllt 65 år, tjänar jag på det?

Du tjänar inte in mer pengar till din tjänstepension efter 65 år. Om du skjuter upp uttaget av din tjänstepension till efter 65 år blir beloppet högre eftersom det ska betalas ut under en kortare tid.

Däremot fortsätter du att tjäna in till din allmänna pension som du läser om i det orange kuvertet.

Pensionsmyndighetens webbplats

Jag vill gå i pension, vad måste jag göra?

Hur du ansöker om pension

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.

XS SM MD LG XL