Statliga pensionsavtalet slipper femåringar

I dag, den 1 oktober får tjänstepensionsavtalet PA 16 nya uttagsregler. Förändringarna gör det lättare för de anställda att välja en jämn tjänstepension hela livet – och att undvika ovälkomna överraskningar.

PA 16  får från den 1 oktober 2020 ett antal nya uttagsregler. Den viktigaste kan vara att den automatiska utbetalningen vid 65 år och under fem år försvinner.

Den regeln har ibland orsakat ovälkomna överraskningar. Pensionärerna som haft en femårig utbetalning har fått besked att när de fyller 70 år så upphör deras utbetalning av en eller flera delar i tjänstepensionen. Det kan innebära flera tusen kronor mindre i månaden i plånboken.

Nu kommer avtalet att underlätta för den statligt anställda att välja en jämn tjänstepension hela livet. När det är dags att gå i pension måste de själva ansöka om delarna – och någon automatisk utbetalning under fem år startar alltså inte.

De nya uttagsreglerna i tjänstepensionsavtalet PA 16:

  • De anställda måste ansöka om alla delar.
  • Om de anställda inte ansöker betalas pengarna ut livet ut när du fyller 71 år. Från 2023 höjs åldern till 72 år.
  • Den valbara delen kan de ta ut antingen livet ut eller under en begränsad period på minst 10 år.
  • Delarna Kåpan Tjänste och Kåpan Extra kan de ta ut antingen livet ut eller under 5 till 20 år.

Reglerna gäller alla statligt anställda eller tidigare statligt anställda som ska ta ut sin tjänstepension.  

 

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.

XS SM MD LG XL