Ändrad skatt på din utbetalning

Från 1 januari 2019 gäller nya regler för hur vi som utbetalare redovisar din skatt till Skatteverket. Effekten av det kan bli att vi drar högre eller lägre skatt än vad vi tidigare dragit varje månad.

De nya reglerna innebär att vi ska redovisa belopp och skatteavdrag till Skatteverket på olika sätt för olika delar i tjänstepensionen. Om beloppet per del då är under eller över 14 000 kronor, drar vi antingen 30 procent eller enligt den skattetabell som gäller. Har du flera delar i din utbetalning kan du hittills ha haft en skattesats enligt tabell men nu efter årsskiftet få 30 procent i skatteavdrag. Du kan också få skatteavdrag enligt tabell på ena delen och 30 procent på den andra delen beroende på beloppens storlek. Effekten kan då bli att din utbetalning blir lägre eller högre än före åresskiftet.

Läs mer om hur de nya reglerna påverkar hur vi drar skatt

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.