Förändring av placering av extra inbetalningar till tjänstepension

Det finns möjlighet för dina anställda att spara extra pengar till sin tjänstepension. Det kan vara genom en enskild överenskommelse eller genom lokalt kollektivavtal.

Den enskilda överenskommelsen kallas ibland löneväxling. Det kan till exempel vara att den anställda avstår lön eller sparade semesterdagar mot att du som arbetsgivare betalar in mer pengar till tjänstepensionen.

Nytt från 2017

Från 1 januari 2017 ändras både sparform och hur den anställda kan ta ut pengarna i och med det nya tjänstepensionsavtalet PA 16.

Det innebär också att du som arbetsgivare ska rapportera in de extra inbetalningarna till oss på SPV enligt våra överföringskrav för PA 16.

Överföringskraven för PA 16

Placering av pengar ändras

Tidigare har pengarna placerats i Kåpan Extra. Nu placeras pengarna olika beroende på vilken avdelning den anställda tillhör och om du som arbetsgivare tecknar en enskild överenskommelse eller lokalt kollektivavtal.

Avdelning enligt PA 16 Överenskommelse enligt Pengarna placeras i
Avdelning I Enskild överenskommelse Den valbara delen
Avdelning II Enskild överenskommelse Den valbara delen
Avdelning I Lokalt kollektivavtal Kåpan Tjänste
Avdelning II Lokalt kollektivavtal Kåpan Extra

 

Vill du som arbetsgivare veta mer om enskilda överenskommelser eller lokalt kollektivavtal kan du kontakta Arbetsgivarverket.

Arbetsgivarverkets webbplats

Informera dina anställda

Du som arbetsgivare behöver informera de anställda som idag har tecknat en överenskommelse om de förändringar som sker den 1 januari 2017.

I början av december skickar vi ut ett informationsbrev till dig som arbetsgivare om vad förändringarna innebär för dig. Vi skickar dessutom ut ytterligare ett brev som du ska ge till dina anställda som löneväxlar.

Har du frågor

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på kundservice@spv.se eller på 060-18 75 03.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta gärna vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.