Pensionsdagen avslutas - fokus på bättre pensionsinformation

Efter 17 år med evenemanget Pensionsdagen avvecklar vi konferensen. Pensionsdagen har varit ett uppskattat inslag i samhällsdebatten om pensioner och samhällsekonomi och lockat besökare från både pensionsbranschen och offentlig förvaltning. Målsättningen har varit att genom ett varierat program och välrenommerade föreläsare lyfta fram aktuella och relevanta frågor inom området.

När vi nu väljer att koncentrera våra insatser på andra håll gör vi det med en bild av att Pensionsdagen har gjort nytta. Vi hoppas att frågorna vi tagit upp lever vidare och att fler aktörer verkar för att lyfta pensioner i samhällsdebatten.

Pensionsdagen 2018

Rekordmånga besökare, spännande föreläsningar och en robot med guldkant. Så kan Pensionsdagen 2018 summeras. Här kan du se höjdpunkterna från dagen - ögonblicken, människorna och festligheterna. Pensionsdagen 2018, ägde rum på Hotel Clarion Sign i Stockholm.

Med på dagen var också SVT som filmade och sände föreläsningar från dagen på SVT Forum.

Se föreläsningarna från Pensionsdagen 2018 på SVT Play- Det är roligt att arrangemanget väcker stort intresse och lockar så många besökare. Genom Pensionsdagen och Guldkanten bidrar vi till att sprida ny information och kunskap om pension, säger vår generaldirektör Maria Humla som inledde dagen från scenen. Hennes huvudbudskap är att unga måste få bättre förutsättningar att kunna göra medvetna val i rätt tid, eftersom det påverkar den framtida pensionen i så hög grad.

Helena Palmgren, vd för Brummer Life, först ut bland föreläsarna, betonade vikten av transparens i pensionssystemet, att skapa förtroende hos kunderna och att göra pensionen begriplig för alla.
- Låt oss tävla om att vara bäst från och med nu. Inte bäst på inlåsning, utan bäst på att skapa värde för våra kunder. Låt oss tillsammans ta tillbaka förtroendet för branschen, för pensionerna är otroligt viktiga, säger hon.

Under dagen avslöjades vinnaren av pensionspriset Guldkanten och det blev SPP som tog hem vinsten. Framgångsreceptet var en dos beteende, ett stort mått av nytänkande och resultatet ett stycke robot vid namn Gajda.
- Det är ett coolt kunddrivet projekt som bygger på beteendevetenskap, säger Anna Erixon, UX-designer på SPP som tog emot priset tillsammans med Magda Nyberg Rosloniec.

Anders Ekholm, vice vd för Institutet för Framtidsstudier höll ett uppskattat föredrag om framtidens utmaningar och arbetsmarknad. Han lockade fram många skratt bland åhörarna med intressanta fakta och roliga anekdoter kring demografi, värderingar och teknologi – tre saker som driver fram förändring inom alla system.
- Stel i kroppen och stel i knoppen – det är man som vuxen, säger han och syftar till att människor vid 30 års ålder har bildat sig värderingar som ofta finns med resten av livet.

Så attraherar, engagerar och leder vi framtidens talanger. Det var rubriken när Sofia Rasmussen från Rasmussen Analys klev upp på scenen efter lunchpausen.

Och det gäller att tänka nytt – den yngre generationen motiveras av andra faktorer än vad vi traditionellt är vana vid menar hon.
- Jag tror det blir en strategiskt viktig utmaning att skapa kreativa, tankeorienterade organisationer för att vara attraktiva för framtidens talanger. Det är viktigt att säkerställa ett värderingsstyrt och lyhört ledarskap. Behovet av personlig utveckling och vad det innebär är individuellt, så det gäller att vara lyhörd i sitt ledarskap inför det. En fungerande feedback-kultur är något som det kommer att behövas mer av på svenska arbetsplatser, säger Sofia Rasmussen.

Fokus mot framtiden hade även Axel West Pedersen, forskare vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo och expert på europeiska pensionssystem. Frågan han gav svar på - vilka blir framtidens pensionsförlorare?

Sist, men inte minst, bjöds publiken på en tankeväckande och engagerande föreläsning av Katarina Gospic, hjärnforskare och entreprenör, känd från bland annat TV4:s morgonprogram Malou och Sommar i P1. Hur fungerar och reagerar vår 40 000 år gamla hjärna i dagens samhälle där utvecklingen går i rasande fart? Och hur påverkar det vår förmåga att ta beslut när det gäller pension och arbete? Det var några av frågeställningarna hon tog upp och rent handgripligt lät åhörarna fundera och agera kring.

Dagen avslutades med mingel.

Pensionspriset Guldkanten

SPV delar varje år ut pensionspriset Guldkanten till någon som gjort en bra och viktig informationsinsats inom området pensioner. Med priset vill vi lyfta bra exempel på enkel, tydlig och nytänkande information om pensioner.

Tävlingen Guldkanten

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.