Beräkningsunderlag till valbara delen och Kåpan Tjänste – krav 60.070

Krav

60.070
Lön som enligt PA 16 Avdelning 2, 3 kap 1 § ligger till grund för premierna i Avdelning 2 ska anges i fältet <Berakningsunderlag> <Berakningsunderlag> ska maximalt uppgå till en tolftedel av 30 inkomstbasbelopp. Uppgiften är obligatorisk men kan vara noll.

Observera krav 60.115 vid retroaktiv lön i samband med lönerevision.

60.070a
För anställd född 1965 eller tidigare som är delpensionsledig ska fast lön anges i fältet <Berakningsunderlag> om den är högre än den utbetalda lönen. Annars ska den utbetalda lönen anges. Detta undantag gäller fram till och med månaden innan den anställda fyller 65 år. För tid därefter gäller krav 60.070.

Fördjupad beskrivning

För krav som i kravspecifikationen är märkta med kategorin avtalstillämpning hänvisar vi till specifika paragrafer i avtal. Det här är ett sånt krav. Du som arbetsgivare uppmanas att studera avtalstexten så att du rapporterar korrekta uppgifter till oss på SPV. 

Enligt PA 16 Avdelning 2 kan underlaget för beräkning av premier vara max 30 inkomstbasbelopp per år (2 286 000 kronor, 2024) – till skillnad mot Avdelning 1 där det inte finns någon övre gräns. Du som arbetsgivare rapporterar till oss på SPV varje månad. I kravet för beräkningsunderlag är därför denna begränsning nedbruten till en tolftedel av 30 inkomstbasbelopp (190 500 kronor, 2024).  

Begränsningsregeln innebär att eventuella månadslöner över en tolftedel av 30 inkomstbasbelopp (190 500 kronor, 2024) inte ska tas med vid beräkningen av premier och därmed inte ingå i det beräkningsunderlag som du rapporterar till oss.

Det är samma beräkningsunderlag för premier till den valbara delen och till Kåpan Tjänste. 

Vilken lön ska användas som beräkningsunderlag?

Det är i första hand den utbetalda lönen som du ska använda som underlag för beräkning av premier till den valbara delen och till Kåpan Tjänste. Men observera att i vissa speciella situationer ska du istället använda fast lön. 

Utbetald lön

Utbetald lön innebär i det här sammanhanget allt som har betalats ut aktuell månad utom kostnadsersättningar. Det gäller även utbetalningar som gjorts efter anställningens slut. Observera att med utbetald lön menas bruttolönen före skatteavdrag. 

I löneunderlaget ska lönetillägg som är pensionsgrundande för premiebestämd pension ingå. I kravet hänvisar vi till en paragraf i pensionsavtalet som handlar om pensionsgrundande löneunderlag för premiebestämd pension i Avdelning 2.

Längre ner på sidan, under rubriken Exempel, finns en lista med exempel på lönetillägg och om de är pensionsgrundande eller inte.

Tänk på att det kan skilja sig åt vilka lönetillägg som är pensionsgrundande för premiebestämd pension och vilka som är pensionsgrundande för förmånsbestämd pension. Läs mer om lönetillägg och naturaförmåner i avsnitt 50. Övriga löneuppgifter.

Övriga löneuppgifter (avsnitt 50)

Fast lön

Fast lön innebär i det här sammanhanget månadslön eller fast arvode för anställningsperioden.

Du kan använda fast lön som underlag för beräkning av premier

  • vid vissa ledigheter, om den utbetalda lönen understiger den fasta lönen till följd av ledigheten
  • när den anställda har en så kallad kombinationstjänst
  • när bruttolöneavdrag görs till följd av en enskild överenskommelse om extra avsättning till pension.

Beräkningsunderlag vid vissa ledigheter och situationer

Vid sjukledighet

Den anställda ska inte förlora premier på att vara sjuk. Därför ska du använda lön före de avdrag som görs till följd av sjukledigheten som beräkningsunderlag för den valbara delen och Kåpan Tjänste.

Lön eller annan ersättning som är en kompensation för löneavdrag som görs på grund av sjukdom, ska inte ingå i beräkningsunderlaget.

Bestämmelser om beräkningsunderlag vid sjukdom före 1 januari 2024

Vid sjukledighet från den dag då arbetsgivarens sjuklöneperiod har upphört gäller att den fasta lönen ska användas till beräkningsunderlag om den är högre än den utbetalda lönen. 

För tid fram till 31 december 2006 används den fasta lönen som beräkningsunderlag, utan hänsyn till den utbetalda lönens storlek.

Vid föräldraledighet

Den anställda ska inte förlora premier på att vara föräldraledig. Därför ska du använda lön före avdrag för föräldraledighet till beräkningsunderlag vid 

  • föräldraledighet med stöd av föräldraledighetslag (1995:584)
  • graviditetsledighet med rätt till graviditetspenning enligt SFB, Socialförsäkringsbalk (2010:110).

Föräldrapenningtillägg eller liknande ersättning som är en kompensation för löneavdrag på grund av dessa två ledigheter, ingår inte i beräkningsunderlaget.

Bestämmelser om beräkningsunderlag vid föräldraledighet före 1 januari 2019

Under tiden 1 januari 2007 till 31 december 2018 skulle den fasta lönen användas som beräkningsunderlag om den var högre än den utbetalda lönen vid föräldraledighet, som längst 18 månader per barn.  

För tiden fram till 31 december 2006 används den fasta lönen som beräkningsunderlag, utan hänsyn till den utbetalda lönens storlek vid föräldraledighet, som längst 18 månader per barn.

Vid delpensionsledighet

Vid delpensionsledighet ska du använda den fasta lönen som beräkningsunderlag, om den är högre än den utbetalda lönen. Se krav 60.070.a.

Efter delpensionsledighet

Från den 1 januari 2024  ska premiebestämda premier betalas som längst till 69 år.

Vad gäller om den anställda har haft delpension, men avslutar den och fortsätter att arbeta?

Om delpensionsledigheten avslutats innan den anställda fyller 65 år gäller huvudkravet 60.070 för vilken lön som ligger grund för premierna. Det berör premier till den valbara delen (individuell ålderspension) och Kåpan Tjänste (kompletterande ålderspension).

Bestämmelser om beräkningsunderlag vid delpensionsledighet före 1 januari 2007

För tiden fram till och med den 31 december 2006 används den fasta lönen som beräkningsunderlag, utan hänsyn till den utbetalda lönens storlek.

Vid enskild överenskommelse om löneväxling

När en anställd gör en enskild överenskommelse med dig som arbetsgivare om att löneväxla genom att avstå lön med bruttolöneavdrag för extra premieavsättning till pensionen, ska du använda den fasta lönen som beräkningsunderlag.

Bestämmelser om beräkningsunderlag vid löneväxling före 1 januari 2019

Till och med den 31 december 2018 var det utbetald lön som skulle användas som beräkningsunderlag.

Exempel på beräkningsunderlag vid enskild överenskommelse
Tabellen visar exempel på beräkningsunderlag nu jämfört med tidigare vid enskild överenskommelse om löneväxling
Beräkningsunderlag Från 1 januari 2019 Tidigare
Fast månadslön 30 000 kr 30 000 kr
Bruttoavdrag enligt enskild överenskommelse -2 000 kr -2 000 kr
Utbetald lön 28 000 kr 28 000 kr
Beräkningsunderlag 30 000 kr 28 000 kr

Vid anställning med kombinationstjänst

Om den anställda har en kombinationstjänst vid universitet eller högskola är det summan av den fasta lönen och kombinationstjänstarvodet som betalas ut enligt kommunala avlöningsbestämmelser, som du ska använda som beräkningsunderlag och därmed rapportera till oss på SPV.

Exempel på beräkningsunderlag vid kombinationstjänst

Karin har en kombinationstjänst (enligt förhandlingsprotokoll 2005-03-22 Pensionsberäkning för universitetslärare med tjänstgöring vid kommunalt undervisningssjukhus). Hennes fasta lön vid universitetet är 44 500 kronor och det kombinationstjänstarvode som betalas ut enligt kommunala avlöningsbestämmelser vid landstinget är 24 000 kr.

Karins beräkningsunderlag är 68 500 kronor

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag Fast lön vid universitetet + kombinationstjänstarvodet  44 500 + 24 000 68 500
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 68 500 × 0,025 1 713
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 68 500 × 0,02 1 370

 

Vid retroaktiv löneutbetalning i samband med lönerevision

Vid retroaktiv utbetalning av lön i samband med "den stora lönerevisionen enligt RALS" är det ingen skillnad på vilken lön som ska vara underlag för premier jämfört med vid en vanlig löneutbetalning.

Men från den 1 januari 2025 ska en sådan retroaktiv löneutbetalning rapporteras in till oss på ett speciellt sätt. Se krav 60.115 i Överföringskraven från och med version 5.0. Läs också vägledningen till krav 60.115 för mer information.

Exempel


Exempel på lönetillägg

Tabellen visar några exempel av många lönetillägg och om de är pensionsgrundande eller inte
Fältnamn För förmånsbestämd pension För premiebestämd pension
Avgångsvederlag Nej Nej
Beklädnadsersättning Nej Nej
Bilersättning (både skattefri och skattepliktig, det vill säga även sådan del som enligt avtal utbetalas i form av löne­tillägg) Nej Nej
Ersättning för dubbel bosättning Nej Nej
Ersättning för eget rum i bostaden Nej Nej
Ersättning för ogulden semester Nej Ja
Ersättning för resor mellan bostad och tjänsteställe (pendlingsresor) Nej Nej
Ersättning som ersätter fast lön t ex vid sjukdom och föräldraledighet Nej Nej
Flyttningsersättning Nej Nej
Fridagstillägg Ja Ja
Instrumentersättning Ja Ja
Lönetillägg som utbetalas vid sjukdom och som ersätter de lönetillägg som skulle utbetalats om arbetstagaren inte varit sjuk Ja Ja
Mertidstillägg vid partiell tjänstledighet Nej Nej
Semesterersättning Nej Ja
Semestertillägg Ja Ja
Skattepliktiga lönetillägg i samband med förrättning Ja Ja
Skattepliktigt reseårskort Nej Nej
Styrelsearvode Nej Nej
Särskilt tjänstledighetstillägg Nej Nej
Telefonersättning Nej Nej
Vikariatstillägg Ja Ja
Övertidsersättning Nej Ja

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid månadsavlönad, Avdelning 2 – från 1 januari 2024

Malin är född 1973 och har arbetat hela månaden och hennes totala utbetalda lön i februari är 33 600 kronor. Den innefattar en fast lön på 30 000 kronor samt övriga tjänstepensionsgrundande löneförmåner på 3 000 kronor och även en ersättning på 600 kronor som däremot inte är tjänstepensionsgrundande. Hennes beräkningsunderlag för februari blir därför 600 kronor mindre än den utbetalda lönen. 

  • Leveransmånad: 2024-02
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2023-10-01–pågående
  • Månadslön: 30 000 kronor
  • Övriga tjänstepensionsgrundande löneförmåner: 3 000 kronor
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 33 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 33 000 × 0,02 660
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 33 000 × 0,025 825
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0
BerakningsunderlagFlexAvd2 - - 33 000
BeloppFlexAvd2 BerakningsunderlagFlexAvd2 × 1,5 % 33 000 × 0,015 495

 

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid månadsavlönad, Avdelning 2 – till 31 december 2023

Anna har arbetat hela månaden och hennes totala utbetalda lön i juni är 32 500 kronor. Den innefattar en fast lön på 30 000 kronor samt övriga tjänstepensionsgrundande löneförmåner på 2 000 kronor och även en ersättning på 500 kronor som däremot inte är tjänstepensionsgrundande. Hennes beräkningsunderlag för juni blir därför 500 kronor mindre än den utbetalda lönen. 

  • Leveransmånad: 2022-06
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2022-03-01–pågående
  • Månadslön: 30 000 kronor
  • Övriga tjänstepensionsgrundande löneförmåner: 2 000 kronor
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 32 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 32 000 × 0,02 640
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 32 000 × 0,025 800
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid timavlönad, Avdelning 2 – från januari 2024

Fredrik är född 1975 och är timavlönad under februari. Lönen 10 500 kronor betalas ut i mars.

  • Leveransmånad: 2024-03
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: T8
  • Anställningsperiod: 2024-02-07–2024-02-11
  • Anställningsperiod: 2024-02-14–2024-02-18
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 10 500
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 10 500 × 0,02 210
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 10 500 × 0,025 263
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0
BerakningsunderlagFlexAvd2 - - 10 500
BeloppFlexAvd2 BerakningsunderlagFlexAvd2 × 1,5 % 10 500 × 0,015 158

 

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid timavlönad, Avdelning 2 – till 31 december 2023

Frida är timavlönad under februari. Lönen 9 500 kronor betalas ut i mars.

  • Leveransmånad: 2022-03
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: T8
  • Anställningsperiod: 2022-02-07–2022-02-11
  • Anställningsperiod: 2022-02-14–2022-02-18
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 9 500
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 9 500 × 0,02 190
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 9 500 × 0,025 238
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid delvis tjänstledighet, Avdelning 2 – från 1 januari 2024

Julia är född 1976 och har varit tjänstledig för studier i 10 dagar. Hennes fasta lön är 22 000 kronor. Efter avdraget för ledigheten betalas 15 000 kronor ut.

  • Leveransmånad: 2024-04
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2023-10-01–pågående
  • Månadslön: 22 000 kronor
  • Övriga tjänstepensionsgrundande löneförmåner: 0 kronor
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 15 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 15 000 × 0,02 300
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 15 000 × 0,025 375
BerakningsunderlagFlexAvd2 - - 15 000
BeloppFlexAvd2 BerakningsunderlagFlexAvd2 × 1,5 % 15 000 x 0,015 225
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid delvis tjänstledighet, Avdelning 2 – till 31 december 2023

Andreas har varit tjänstledig för studier i 10 dagar. Hans fasta lön är 20 000 kronor och efter avdraget för ledigheten betalas 13 400 kronor ut.

  • Leveransmånad: 2022-06
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2022-03-01–pågående
  • Månadslön: 20 000 kronor
  • Övriga tjänstepensionsgrundande löneförmåner: 0 kronor
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 13 400
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 13 400 × 0,02 268
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 13 400 × 0,025 335
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

Exempel: Beräkningsunderlag vid föräldraledighet – från 1 januari 2024, exempel 1

Ulf är född 1982 och är föräldraledig. Han tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan 1–3 mars. Hans fasta lön är 22 000 kronor och han har en övertidsersättning som är 1 000 kronor. Efter avdrag för föräldraledigheten är hans utbetalda lön 18 000 kronor.

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 23 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 23 000 × 0,02 460
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 23 000 × 0,025 575
BerakningsunderlagFlexAvd2 - - 18 000
BeloppFlexAvd2 BerakningsunderlagFlexAvd2 × 1,5 % 18 000 × 0,015 270
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Lönen före löneavdraget för föräldraledigheten är pensionsgrundande för den valbara delen och Kåpan Tjänste (individuell och kompletterande ålderspension). Om Ulf får föräldrapenningtillägg eller liknande ersättning som en kompensation för löneavdrag ska sådan ersättning inte ingå i det beräkningsunderlaget.

Lönen efter löneavdraget för föräldraledigheten är pensionsgrundande för Kåpan Flex (ålderspension flex). Om Ulf får föräldrapenningtillägg eller liknande ersättning som en kompensation för löneavdrag ska sådan ersättning ingå i beräkningsunderlaget för Kåpan Flex.

Exempel: Beräkningsunderlag vid föräldraledighet - från 1 januari 2019 till 31 december 2023, exempel 1

Ulf är föräldraledig. Han tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan 1–3 mars. Hans fasta lön är 22 000 kronor och han har en övertidsersättning som är 1 000 kronor. Efter avdrag för föräldraledigheten är hans utbetalda lön 18 000 kronor.

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 23 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 23 000 × 0,02 460
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 23 000 × 0,025 575
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Det här exemplet visar ändringen i tjänstepensionsavtalet från 1 januari 2019. Det innebär att lönen före löneavdraget för föräldraledigheten är pensionsgrundande. Om Ulf får föräldrapenningtillägg eller liknande ersättning som en kompensation för löneavdrag ska sådan ersättning inte ingå i beräkningsunderlaget.

Exempel: Beräkningsunderlag vid föräldraledighet – från 1 januari 2024, exempel 2

Malin är född 1983 och är föräldraledig. Hon tar ut en dag med föräldrapenning från Försäkringskassan under september månad. Hennes fasta lön är 22 700 kronor. Hon har dessutom ett fast tillägg på 1 000 kronor samt en övertidsersättning på 1 000 kronor. Efter avdrag för föräldraledighet är Malins utbetalda lön 23 925 kronor.

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 24 700
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 24 700 × 0,02 494
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 24 700 × 0,025 618
BerakningsunderlagflexAvd2 - - 23 925
BeloppFlex Berakningsunderlag × 1,5 % 23 925 × 0,015 359
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Lönen lönen före löneavdraget för föräldraledigheten är pensionsgrundande för den valbara delen och Kåpan Tjänste (individuell och kompletterande ålderspension). Om Malin får föräldrapenningtillägg eller liknande ersättning som utgör en kompensation för löneavdraget ska sådan ersättning inte ingå i det beräkningsunderlaget.

Lönen efter avdrag för föräldraledigheten är pensionsgrundande för Kåpan Flex (ålderspension flex). Om Malin får föräldrapenningtillägg eller liknande ersättning som utgör en kompensation för löneavdraget ska sådan ersättning ingå i beräkningsunderlaget för Kåpan Flex (ålderspension flex).

Exempel: Beräkningsunderlag vid föräldraledighet – från 1 januari 2019 till 31 december 2023, exempel 2

Malin är föräldraledig. Hon tar ut en dag med föräldrapenning från Försäkringskassan under september månad. Hennes fasta lön är 22 700 kronor. Hon har dessutom ett fast tillägg på 1 000 kronor samt en övertidsersättning på 1 000 kronor. Malins utbetalda lön är 23 925 kronor.

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 24 700
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 24 700 × 0,02 494
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 24 700 × 0,025 618
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Det här exemplet visar ändringen i tjänstepensiosavtalet från 1 januari 2019. Det innebär att lönen lönen före löneavdraget för föräldraledigheten är pensionsgrundande för den valbra delen och Kåpan Tjänste (individuell och kompletterande ålderspension). Om Malin får föräldrapenningtillägg eller liknande ersättning som utgör en kompensation för löneavdraget ska sådan ersättning inte ingå i beräkningsunderlaget.

Exempel: Beräkningsunderlag vid sjukledighet på 100 procent, Avdelning 2 – från 1 januari 2024

Carl är helt sjukledig. Han är född 1982 och hans fasta lön är 17 000 kronor. I april får han endast en sjuklön som är 1 700 kronor utbetalt. 

Fast lön används som beräkningsunderlag till den valbara delen och Kåpan Tjänste (individuell och kompletterande ålderspension) eftersom den är högre än den utbetalda lönen på grund av sjukledigheten. 

Utbetald lön används som beräkningsunderlag till Kåpan Flex (ålderspension flex).

  • Leveransmånad: 2024-04
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2021-10-01–pågående
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 17 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 17 000 × 0,02 425
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 17 000 × 0,025 340
BerakningsunderlagFlexAvd2 - - 1 700
BeloppFlexAvd2 BerakningsunderlagFlexAvd2 × 1,5 % - 26
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Exempel: Beräkningsunderlag vid sjukledighet på 100 procent, Avdelning 2 – till 31 december 2023

Carl är helt sjukledig. Hans fasta lön är 17 000 kronor men i april får han endast en sjuklön sm är 1 700 kronor utbetalt. Då är det den fast lönen som används som beräkningsunderlag eftersom den är högre än den utbetalda lönen på grund av sjukledigheten. 

  • Leveransmånad: 2022-04
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2021-10-01–pågående
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 17 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 17 000 × 0,02 425
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 17 000 × 0,025 340
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

Exempel: Beräkningsunderlag vid sjukledighet på 50 procent, Avdelning 2 – från 1 januari 2024

Disa är född 1978 och är sjukledig på 50 procent sedan 6 månader tillbaka. Hennes fasta lön är 22 000 kronor. Hon har dessutom ett fast lönetillägg på 1 000 kronor. 11 500 kronor betalas ut.

  • Leveransmånad: 2024-04
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2021-10-01–pågående
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 22 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 22 000 × 0,02 440
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 22 000 × 0,025 550
BerakningsunderlagFlexAvd2 - - 11 500
BeloppFlexAvd2 BerakningsunderlagFlexAvd2 × 1,5 % 11 500 × 0,015 173
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Exempel: Beräkningsunderlag vid sjukledighet på 50 procent, Avdelning 2 – till 31 december 2023

Disa är sjukledig på 50 procent sedan 6 månader tillbaka. Hennes fasta lön är 22 000 kronor. Hon har dessutom ett fast lönetillägg på 1 000 kronor. 11 500 kronor betalas ut.

  • Leveransmånad: 2022-04
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2021-10-01–pågående
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 22 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 22 000 × 0,02 440
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 22 000 × 0,025 550
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

Exempel: Beräkningsunderlag vid delpension och semestertillägg, Avdelning 2 – från 1 januari 2024

Erik har delpension på 50 procent. Hans fasta lön är 25 000 kronor. Han får dessutom semestertillägg på 3 000 kronor den här månaden.

Eriks beräkningsunderlag till den valbara delen och Kåpan Tjänste (individuell och kompletterande ålderspension) är är 25 000 kronor. Beräkningsunderlaget till Kåpan Flex (ålderspension flex) är 0 kronor eftersom han har beviljats delpension och därför inte har rätt till Kåpan Flex. 

  • Leveransmånad: 2024-04
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2021-10-01–pågående
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 25 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 25 000 × 0,02 500
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 25 000 × 0,025 625
BerakningsunderlagFlexAvd2 - - 0
BeloppFlexAvd2 - - 0
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Exempel: Beräkningsunderlag vid delpension och semestertillägg, Avdelning 2 – till 31 december 2023

Erik har delpension på 50 procent. Hans fasta lön är 25 000 kronor. Han får dessutom semestertillägg på 3 000 kronor den här månaden.

Eriks beräkningsunderlag är 25 000 kronor.

  • Leveransmånad: 2022-04
  • Anställningsnummer: 1
  • Anställningstyp: H1
  • Anställningsperiod: 2021-10-01–pågående
Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 25 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 25 000 × 0,02 500
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 25 000 × 0,025 625
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid kombinationstjänst, Avdelning 2 – från 1 januari 2024

Karin är född 1971 och har en kombinationstjänst (enligt förhandlingsprotokoll 2005-03-22 Pensionsberäkning för universitetslärare med tjänstgöring vid kommunalt undervisningssjukhus). Hennes fasta lön vid universitetet är 44 500 kronor och det kombinationstjänstarvode som betalas ut enligt kommunala avlöningsbestämmelser vid regionen är 24 000 kronor. Karins beräkningsunderlag till individuell och kompletterande ålderspension är 68 500 kronor.

Observera att kombinationstjänstsarvodet inte ska ingå i beräkningsunderlaget till Kåpan Flex (ålderspension flex).

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 68 500
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 68 500 x 0,02 1 370
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 68 500 x 0,025 1 713
BerakningsunderlagFlexAvd2 - - 44 500
BeloppFlexAvd2 BerakningsunderlagFlexAvd2 × 1,5 % 44 500 x 0,015 668
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

 

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid kombinationstjänst, Avdelning 2 – till och med 31 december 2023

Karin har en kombinationstjänst (enligt förhandlingsprotokoll 2005-03-22 Pensionsberäkning för universitetslärare med tjänstgöring vid kommunalt undervisningssjukhus). Hennes fasta lön vid universitetet är 44 500 kronor och det kombinationstjänstarvode som betalas ut enligt kommunala avlöningsbestämmelser vid regionen är 24 000 kronor. Karins beräkningsunderlag är 68 500 kronor.

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 68 500
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 68 500 x 0,02 1 370
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 68 500 x 0,025 1 713
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 0

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid löneväxling, Avdelning 2 – från 1 januari 2024

Sonja är född 1967 och tillhör Avdelning 2 i tjänstepensionsavtalet PA 16. Hon har 60 000 kronor i månadslön. Sonja gör en enskild överenskommelse med sin arbetsgivare om att löneväxla 5 000 kronor. Hon har inga avdrag på sin lön till följd av någon ledighet. Sonjas utbetalda lön är 55 000 kronor.

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag Pensionsgrundande lön, bortsett från löneväxling - 60 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 60 000 × 0,02 1 200
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 60 000 × 0,025 1 500
BerakningsunderlagFlexAvd2 Pensionsgrundande lön, bortsett från löneväxling - 60 000
BeloppFlexAvd2 BerakningsunderlagFlexAvd2 × 1,5 % 60 000 × 0,015 900
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 5 000

 

Exempel: Beräkning och rapportering av premier vid löneväxling för Avdelning 2 från 1 januari 2019 till 31 december 2023

Sonja tillhör Avdelning 2 i tjänstepensionsavtalet PA 16. Hon har 60 000 kronor i månadslön. Sonja gör en enskild överenskommelse med sin arbetsgivare om att löneväxla 5 000 kronor. Hon har inga avdrag på sin lön till följd av någon ledighet. Sonjas utbetalda lön i sin anställning är 55 000 kronor.

Tabellen visar hur värdet för respektive fält ska beräknas och rapporteras
Fältnamn Beräkningsformel Beräkning Värde att rapportera
Berakningsunderlag - - 60 000
BeloppKapan Berakningsunderlag × 2 % 60 000 × 0,02 1 200
BeloppIapen Berakningsunderlag × 2,5 % 60 000 × 0,025 1 500
BeloppExtraObligatorisk - - 0
BeloppExtraValbar - - 5 000

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL