SPV-dagen 2019

Måndagen den 9 december 2019 arrangerade vi SPV-dagen – en dag med fokus på aktuella frågor inom tjänstepensionen. Intresset för evenemanget var stort. Över 200 personer deltog från mer än 100 olika myndigheter.

Under SPV-dagen riktade vi in oss på vad som är nytt och vad som är på gång. Helt enkelt det som är viktigt för arbetsgivare att veta om tjänstepension från statlig anställning. Evenemanget hölls på Clarion Sign Hotel i Stockholm och lockade cirka 220 deltagare från myndigheter runt om i Sverige.

Christer Kaivolahti Carlström, pensionsexpert från SPV, inledde dagen med att berätta om de lag- och avtalsförändringar som sker under nästa år och hur de påverkar tjänstepensionen. Han tipsade även om att anmäla sig till SPV:s löpande webbseminarium Arbetsgivarkvarten för att på ett enkelt sätt få svar på frågor och ta del av nyttig information.

Presentationen om förändringarna nästa år (pdf, nytt fönster)

Därefter intog Annelie Nordin, chef för enhet kundkommunikation på SPV, scenen. Hon informerade om hur det ska bli enklare och säkrare för arbetsgivare att hantera behörigheter till självbetjäningstjänster på spv.se under början av 2020. Hon berättade bland annat att det blir tydliga roller och enklare att se vilka som har behörighet till de olika självbetjäningstjänsterna.

Presentationen om ny behörighetshantering (pdf, nytt fönster)

Nästa punkt handlade om de statligt anställdas förhållande till tjänstepensionen. Hur medvetna är de? Vad vet vi om personernas behov och förväntningar? Christina Lindh, kommunikatör på SPV, berättade om de kunskaper vi har samlat på oss – bland annat att många tycker att tjänstepension är krångligt, att man har behov av vägledning och att det finns förväntningar på att hitta det man söker på webben. Och gärna personlig information.

Presentation insikter om de anställda (pdf, nytt fönster)

Efter lunch startade Tomas Rosander från minPension med att bland annat berätta om deras nya tjänst Uttagsplaneraren. Den ska göra det enkelt för kunderna att planera och ta ut alla delar i sin pension.

Presentation om minPension och uttagsplaneraren (pdf, nytt fönster)

Därefter var det dags för en megaworkshop. Alla deltagare i publiken fick svara på tre frågor i en digital enkät i realtid. Frågorna gällde vilka behov arbetsgivare har innan, under och efter ansökan om tjänstepensionen. Svaren kommer att vara till hjälp för SPV:s fortsatta utvecklingsarbete.

Presentation workshop om enklare ansökan (pdf, nytt fönster)

Trendspanaren och föreläsaren Göran Adlén gjorde sedan ett fartfyllt framträdande. På ett underhållande sätt blickade han mot framtiden och berättade vad både SPV och andra myndigheter har att vänta sig. Han pratade om den digitala unga generationen, nya tekniker men också om att vara passionerad för det man gör och att våga testa sina idéer.

Sista punkten för dagen bjöd på en nyhet. SPV:s generaldirektör Maria Humla, Daniel Barr, generaldirektör på Pensionsmyndigheten och Arbetsgivarverkets generaldirektör Gunnar Holmgren introducerade ett arbete som pågått sedan en tid tillbaka. Det har lett fram till en tjänst där anställa på ett nytt och enkelt sätt kan få en uppfattning om hur mycket som betalas in till både den allmänna pensionen och tjänstepensionen varje månad. Syftet med tjänsten är att öka medvetenheten om pensionen bland de statligt anställda.

Inspelning av delar av dagen

Här kan du ta del av två inspelningar från SPV-dagen.

Del 1 innehåller information om nya lagar och avtal och hur de påverkar tjänstepensionen. Dessutom berättar vi om enklare och säkrare tillgång till självbetjäningstjänster på spv.se. 

I del 2 berättar vi om våra kundinsikter, det vill säga kundernas behov, förväntningar och kunskap kring tjänstepensionen.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.

XS SM MD LG XL