Webbseminarier

Arbetsgivarkvarten

Arbetsgivarkvarten är ett lätt sätt att få kort information om tjänstepensioner och vad du som arbetsgivare ska tänka på. Vi sänder varannan måndag (jämna veckor) med start den 18 februari.

För att få en inbjudning till arbetsgivarkvarten behöver du anmäla dig som prenumerant. Då får du inbjudningar och länk till webbseminariet till din mejl. Vi ses varannan måndag kl.13-13.15. Kom senast fem minuter innan. Vi håller en frågestund efter genomgången så avsätt tid för det om du vill vara med.

Vi försöker spela in alla tillfällen så du kan se dem i efterhand om du inte kan delta.

Anmäl dig som prenumerant till arbetsgivarkvarten (extern länk, öppnas i nytt fönster)

Hösten 2019

Just nu planerar vi för höstens arbetsgivarkvartar. Som prenumenant får du en påminnelse till din mejl när vi publicerat nya ämnen. Anmäl dig som prenumenant idag!

Våren 2019

Vad händer när en anställd dör?

När en anställd dör finns det försäkringar i form av efterlevandepension och Tjänstegrupplivförsäkring till efterlevande. Vi berättar hur de fungerar men även vad du som arbetsgivare ska göra. Vi kommer också gå igenom detta med återbetalningsskydd.

Se webbseminariet Vad händer när en anställd dör på Youtube

Nu meddelar vi dina anställda att de kan logga in och se sina årliga uppgifter

Från och med i år skickar vi inte längre ut något pensionsbesked till dina anställda. Istället meddelar vi dem att de kan logga in på spv.se och se sina årliga uppgifter. Vi visar hur vi meddelar dem och vad de ser när de loggat in.

Se arbetsgivarkvarten - årliga uppgifter på Youtube

Uppsagd på grund av arbetsbrist

Om en anställd blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan det i vissa fall finnas rätt till särskild pensionsersättning. Vi reder ut när det kan bli aktuellt och vad du som arbetsgivare behöver göra.

Se arbetsgivarkvarten – uppsagd på grund av arbetsbrist på Youtube

Två årliga fakturor, en kredit och debet

Nu under våren skickar vi två olika årliga fakturor från oss. Den ena handlar om återbetalning av premiebestämda premier för sjuka och delpensionslediga anställda. Den andra handlar om administrationsavgift för hanteringen av den valbara delen.

Vi förklarar hur premiebefrielsen fungerar och berättar kort om administrationsavgiften.

Se arbetsgivarkvarten om två årliga fakturor på Youtube

 

 

Vad menas med "avgång i pensioneringssyfte"?

När en anställd slutar kan hen avslutas på olika sätt i lönesystemet.  

Kan en anställd som säger upp sig själv "avgå i pensioneringssyfte"? Vad betyder det när du använder avslutskoden" Övrig avgång" ? Vi berättar hur det ska bli rätt för både dig och den anställa.

Se arbetsgivarkvarten "avgång i pensioneringssyfte" på Youtube

Berättar du om tjänstepensionen för nyanställda?

Vad händer när någon börjar sin första statliga anställning? Vi går igenom vad den nyanställda får från oss och Kåpan Pensioner och hur du som arbetsgivare kan hjälpa den nyanställda.

Se arbetsgivarkvarten "berättar du om tjänstepensionen för nyanställda" på Youtube

Vad ingår i kollektiva premier?

Risk-premie, TGL-premie, VS-premie – vad betyder det? Och vad är det du som arbetsgivare betalar för? Vi reder ut begreppen och förklarar vad det olika premierna finansierar.

Se arbetsgivarkvarten "vad ingår i kollektiva premier" på Youtube

Kostnader för tjänstepension från statlig anställning

Varför debiteras kostnaderna för tjänstepensionen på två olika fakturor? Är båda PA 16? Vi förklarar skillnaden mellan premiebestämd pension och förmånsbestämd pension och hur premierna för de olika delarna fungerar. 

Se arbetsgivarkvarten om kostnader för tjänstepension från statlig anställning på Youtube

Har du koll på självbetjäningstjänsterna?

Som arbetsgivare kan du beställa behörighet till våra självbetjäningstjänster. Vi berättar vad de olika tjänsterna är, hur de är tänkt att användas och hur du gör för att beställa behörighet.

Se arbetsgivarkvarten om självbetjäningstjänsterna på Youtube

Hösten 2018

Lär känna oss på SPV

Vi börjar arbetsgivarkvartarna med att berätta om oss och vårt samarbete med er. Vi tipsar om hur du får bäst hjälp i vardagen!

Se webbseminariet Lär känna oss på SPV på YouTube

Dags för delpension

Det är du som arbetsgivare som godkänner om den anställda får delpension. Vi berättar vad du behöver göra och generellt hur kostnaden för delpension ser ut.

Se webbseminariet Dags för delpension på Youtube

Dags för pension?

När den anställda ska sluta och gå i pension har du som arbetsgivare ett visst stöd från oss. Det finns vissa delar som vi vill att du är uppmärksam på då det både kan påverka dina kostnader och den anställdas tjänstepension.

Se webbseminariet Dags för pension på SPV på YouTube

Extra inbetalningar till tjänstepensionen

Enskilda överenskommelser, lokalt kollektivavtal (om tjänstepensionen) och löneväxling. Vi reder ut begrepp och regler som du kan känna till. Vi berättar också i vilken del som pengarna hamnar för den anställda och uppmanar dig att vara noga i informationen till den anställda så de förstår konsekvensen.

Se webbseminariet Extra inbetalningar på YouTube

Anställd blir sjuk

Det skiljer sig mellan när den anställda är sjuk och när den anställda långvarigt sjuk och får sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Vi berättar hur det fungerar och vad du som arbetsgivare behöver ha koll på så det inte missas att  den anställda ska få sjukpension utbetald från oss.  

Se webbseminariet anställd blir sjuk på YouTube

Anställd gör överenskommelse att tillhöra Avdelning I

I tjänstepensionsavtalet PA 16 delas de anställda in i två avdelningar beroende på när de är födda. Enligt tjänstepensionsavtalet kan den anställda i undantagsfall göra en överenskommelse med sin arbetsgivare om att tillhöra Avdelning I. Om en anställd frågar dig, vad kan du svara och vad är det som gäller?

Se webbseminariet anställd gör överenskommelse på Youtube

Vad kostar tjänstledighet?

När en anställd ska vara tjänstledig är det du som arbetsgivare som berättar för oss vilken typ av tjänstledighet det är. Det påverkar premierna till tjänstepensionen och vi vill vara säker på att du känner till skillnaderna.

Se webbseminariet vad kostar tjänstledighet? på Youtube

Varför ändras premier?

Det finns olika faktorer som påverkar att premier för en anställd kan ändras. Vi försöker sammanfatta kort och ger dig lite vägledning för du ska känna dig trygg. Vid speciella fall är du alltid välkommen att kontakta oss.

Se webbseminariet varför ändras premier på Youtube

Anställd slutar sin anställning

När den anställda slutar gäller det ha koll på hur de ska avslutas i systemet. Det kan ge konsekvenser både för den anställdas tjänstepension och för din kostnad för pensionen. Häng med om du vill ha kontroll nästa gång någon anställd slutar.

Se webbseminariet anställd slutar på Youtube

Behöver du tänka på något när den anställda är föräldraledig?

Vi berättar kort om hur tjänstepensionen och premierna fungerar under föräldraledigheten. Det kommer också en förändring den 1 januari hur premier beräknas för anställda som är född före 1988, det vill du ha koll på!
Se webbseminariet föräldraledig på Youtube

Vill du skicka in ett tips på ett ämne till nästa webbseminarium mejla gärna till kundaktiviteter@spv.se

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.