Anpassa webbplatsen

Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen på webbplatsen. Därför har vi tillgänglighetsanpassat den så att du kan anpassa webbplatsen efter dina behov.

För oss är tillgängligheten viktig och därför finns dessa frågor alltid med i arbetet med webbplatsen.

  • Vi strävar efter att följa gällande standarder och riktlinjer för tillgänglighet, till exempel WCAG 2.1.
  • Webbplatsen är uppbyggd med stilmallar (CSS, cascading style sheet). De styr både designen och texterna.
  • Vi använder tabeller sparsamt. När tabeller används styr vi om uppläsningen för att den ska bli logisk.
  • Webbplatsen har logisk tabbordning och alla bilder är försedda med alternativa texter.

Kontakta oss

Kontakta oss om du på grund av eventuella tillgänglighetsbrister hindras från att ta del av vår digitala service. Du kan kontakta oss på något av följande sätt:

Vi kommer att försöka åtgärda problemen och se till att du får den digitala service du har rätt till.

Hjälp och användningstips

Några tips som gör det enklare för dig att använda webbplatsen.

Skriva ut webbsidor

Vi använder stilmallar (CSS, cascading style sheet) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så vis behövs ingen särskild utskriftsversion utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På utskrifterna är menyerna och annan navigering borttagen och typsnittet och textstorleken är anpassad för utskrift.

Ändra textstorlek

Vi använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att du kan ändra textstorleken med hjälp av din webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Se hjälptexterna för din webbläsare för mer information.

Nya fönster

Generellt öppnas inte länkar i nya fönster. Undantag finns för vissa filformat, till exempel pdf. När en länk öppnas i ett nytt fönster får du information om det. Om du vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik".

Ladda ner filer

På webbplatsen finns dokument som du kan ladda ner i olika filformat. Vi använder följande filformat: pdf, Word, Excel och PowerPoint. För att du ska kunna se dokumenten behövs ofta ett program utöver din webbläsare. På spv.se är pdf det vanligaste filformatet. Med hjälp av gratisprogrammet Adobe Reader kan du läsa pdf-filerna. Vi rekommenderar att du har den senaste versionen av programmet.

Hämta Adobe Reader (extern webbplats)

Webbläsare och skärm

Webbplatsen fungerar bäst i de vanligaste webbläsarna

  • Microsoft Internet Explorer version 10 och senare.
  • Firefox, senaste versionen.
  • Chrome, senaste versionen.

Webbplatsen är anpassad för en upplösning på minst 1024x768 bildpunkter.

Navigera med tangentbordet

För att snabbt förflytta dig till olika delar av webbplatsen kan du använda så kallade snabblänkar. I Windows ska du oftast hålla ned Alt-tangenten och samtidigt trycka den önskade snabbtangenten och sedan trycka på enter. På Mac används Ctrl + snabbtangent. Se hjälptexterna för din webbläsare för mer information.

Snabblänkar på webbplatsen

S – Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet

0 – Tillgänglighetsinformation

1 – Startsida

2 – Nyheter

3 – Webbkarta

4 – Sökfunktion

7 – Kontakt

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.