Så här har andra gjort

spv_se_huvudbilder_1280x720px_dags_for_pension_sa_har_har_andra_gjort.png

När du ska gå i pension är det en del saker du behöver ta ställning till. Då kan det vara intressant att höra hur andra har gjort.

Storleken på din pension bygger på hela ditt arbetsliv. Det gör att det ser olika ut för olika personer. Här kan du läsa fyra berättelser om hur några statligt anställda tänkte och gjorde vid sin pensionering.

Jobba lite längre – och tänka långsiktigt

Sissela trivdes på sitt jobb och var pigg så hon kunde jobba på tills hon fyllde 67 år. När hon planerade sina uttag av pensionerna valde hon att ta ut så många delar som möjligt med en livslång utbetalning. Det var någon av pensionerna som var en mindre summa som hon tog ut som ett engångsbelopp.

– Jag ville veta ungefär hur mycket jag skulle få i månaden i framtiden. Jag ville inte att det skulle bli mindre pengar redan efter 5 och 10 år, säger Sissela.

Vill vara mer med barnbarnen och familjen

Konrad såg över sina pensioner i god tid, gjorde en budget och testade att leva på lite mindre pengar, för att kunna sluta att jobba lite tidigare. Han slutade sin statliga anställning vid 63 år och började med att ta ut de flesta delarna av sin tjänstepension. Dessutom tog han ut en del av sitt egna pensionssparande. Vid 65 år tog han ut den förmånsbestämda delen och den allmänna pensionen. De pensionerna har alltid livslånga utbetalningar så Konrad tyckte det var en bra lösning.

– Jag har njutit varenda dag sedan jag blev pensionär och har haft ork till både barnbarn och att engagera mig i mina hobbyer och mitt föreningsliv, berättar Konrad glatt.

Räknar med att boendet ska ge pengar

Torsten trivdes med sitt jobb men var helt nöjd att bli pensionär på heltid vid en ålder av 66 ½ år. Han visste att man får en lägre skatt på pensionen från 67 år och tyckte därför det var en lämplig ålder att börja ta ut sin pension. Han planerade att ta ut tjänstepensionen under kortare tid än livet ut där det var möjligt. Han förstod att han skulle få mindre i månaden när de delarna slutade betalas ut.  När delarna i tjänstepensionen slutade betalas ut skulle han ha sin förmånsbestämda pension och sin allmänna pension med en utbetalning livet ut.

– Jag räknar med att det blir lite pengar över när jag säljer huset som jag också kan använda, säger Torsten.

Delpensionen gav en möjlighet att trappa ner

Eva kom överens med sin arbetsgivare och utnyttjade möjligheten att ha delpension från att hon fyllde 61 år. Det gjorde att hon med glädje jobbade till 65-årsdagen. Tjänstepensionen från statlig anställning började hon ta ut när hon gick i pension och fick bra hjälp och stöd vid pensioneringen av sin arbetsgivare och SPV.

-Att jobba lite mindre de sista åren gjorde att jag fick en mjukare övergång till att vara pensionär på heltid. Det gjorde att det inte blev så tvärt avslut menar Eva.

Gå vidare

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL