Chefsjurist

Kom med oss och skapa samhällsnytta. Vi är en myndighet som vill göra tjänstepension enkelt för alla som är eller har varit statligt anställda. Vårt fokus är våra kunder, handlingskraft och nytänkande. Att jobba tillsammans i hela organisationen tror vi är en viktig nyckel för att göra ett bra jobb med hög kvalitet. Nu söker vi en chefsjurist med ansvar för två av våra leveransområden.

Ansökan

Ansök senast den 5 maj 2024. Ange referensnummer: MD 2024/214.

Sök tjänsten som chefsjurist på SPV (Vismas webbplats)

SPV:s verksamhet är organiserad i enheter och leveransområden. Enheter leds av en enhetschef och leveransområden av en leveranschef. SPV har även särskilda roller med tillhörande ansvarsområden, däribland chefsjurist. Samtliga chefer ingår i myndighetens operativa ledning.

SPV:s medarbetare ingår i team som finns på de olika enheterna. Vi ser att samarbete mellan de olika chefsrollerna och teamen är en viktig nyckel för en väl fungerande verksamhet.

Vi söker nu en chefsjurist med ansvar för två leveransområden som vill vara med och utveckla vår verksamhet framåt.

Arbetsuppgifter

Tjänsten innebär ett ansvar både som chefsjurist och leveranschef. Arbetsuppgifterna är mångfacetterade och komplexa, med ett stort ansvar och stora möjligheter att få arbeta med många olika typer av frågor och rättsområden. Du kommer att arbeta nära generaldirektören och myndighetens övriga chefer. I tjänsten ingår inte personalansvar.

Ditt arbete ligger inom tre roller:

  • som myndighetens chefsjurist
  • som leveranschef för leveransområdet Rättslig styrning
  • som leveranschef för leveransområdet Pensionsbestämmelser och administrera nämnder.

Som chefsjurist har du ett övergripande ansvar för den juridiska tolkningen i frågor som rör myndighetens verksamhet. Det innebär bland annat att besluta rättsliga ställningstaganden för SPV:s tillämpliga regelverk, att uttala sig om den rättsliga kvaliteten, att fatta beslut i skadeståndsärenden och att företräda myndigheten vid domstol.

Som leveranschef för leveransområdet Rättslig styrning ansvarar du för att det finns väl fungerande processer som säkerställer att SPV lever upp till gällande rätt och beslutade tolkningar. Du ansvarar även för att följa upp den rättsliga kvaliteten inom verksamheten.

Som leveranschef för leveransområdet Pensionsbestämmelser och administrera nämnder ansvarar du för att SPV har en enhetlig och korrekt tillämpning av bestämmelser som reglerar pensioner och andra förmåner inom SPV:s uppdrag. Vidare ansvarar du för arbetet med de nämnder som SPV administrerar samt för att säkerställa relationer med parterna inom det statliga kollektivavtalsområdet.

I din roll som leveranschef ansvarar du för att identifiera nödvändiga insatser inom dina områden och säkerställa att det finns ekonomiska medel för att utföra dessa inom ramen för myndighetens verksamhetsplanering. Du ansvarar också för att den verksamhet som bedrivs inom dina leveransområden följer gällande regelverk och ryms inom angivna ekonomiska ramar, samt att regelbundet följa upp och rapportera avvikelser.

Som chef hos oss verkar du aktivt för att SPV:s hela leverans kan genomföras. I ditt arbete förväntas du samarbeta nära alla leveransområden och enheter i syfte att se till att myndigheten totalt sett klarar att leva upp till ställda förväntningar. För att skapa sammanhang för den egna verksamheten behöver du ha en förståelse för SPV i sin helhet. Samtliga chefer ingår i SPV:s ledningsforum och rapporterar till generaldirektören.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har juristexamen eller motsvarande kompetens och erfarenhet som vi bedömer som likvärdig. Du har bred juridisk kompetens och minst fem års erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete. Vidare har du erfarenhet av ledande befattning med dokumenterat goda resultat. Du har mycket goda kunskaper i svenska, i såväl tal som skrift.

Det är meriterande om du har:

  • erfarenhet från statlig förvaltning och pensionsområdet, eller från ett av områdena
  • mycket goda kunskaper i förvaltningsrätt, sekretesslagstiftning samt regler om behandling av personuppgifter
  • erfarenhet av arbete med upphandlingsrätt
  • goda kunskaper i engelska, i såväl tal som skrift.

Som person:

  • har du god samarbetsförmåga. Du arbetar bra med andra människor och relaterar till dem på ett lyhört och smidigt sätt. Du lyssnar, kommunicerar och löser eventuella konflikter på ett konstruktivt sätt.
  • har du en god ledarskapsförmåga. Du kan leda och motivera för att effektivt nå gemensamma mål. Du samordnar grupper och blir en referenspunkt för andra samt skapar engagemang och delaktighet.
  • har du en strategisk förmåga. Du tänker strategiskt och har ett brett perspektiv på frågor. Ser på sakers långsiktiga betydelse och vidare konsekvenser och anpassar dina handlingar till detta.
  • har du ett gott omdöme. Du gör korrekta avvägningar och prioriteringar. Du väger samman komplex information och olika typer av hänsynstaganden samt visar gott omdöme när du uttalar dig, agerar och tar beslut.
  • har du en helhetssyn. Du ser helheter och tar hänsyn till det större perspektivet. Du förstår din roll, men ser till hela verksamhetens bästa när du agerar och tar beslut.
  • kommunicerar du på ett tydligt sätt. Du talar välformulerat och engagerat i enskilda möten samt i såväl små som stora grupper. Du lyssnar och är mottaglig för motparten och anpassar dig till situationen.

Slutkandidaterna i rekryteringsprocessen kan komma att genomgå tester som en del av urvalsprocessen.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Omfattning: Heltid

Tillträde: 2 september 2024 eller enligt överenskommelse.
Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Varaktighet: Tillsvidare

Antal annonserade arbetstillfällen: 1

Säkerhetsprövning

Säkerhet har hög prioritet för oss på SPV. Den här tjänsten är säkerhetsklassad vilket innebär att vi gör en säkerhetsprövning (klass 2) enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585), innan vi tar beslut om att anställa en ny medarbetare. Du måste också ha svenskt medborgarskap för att kunna få den här sortens säkerhetsklassade tjänst. Mer information om vad säkerhetsprövning innebär hittar du här:

Säkerhetsprövning (Säkerhetspolisens webbplats)

Vi erbjuder

Hos oss blir du varmt välkomnad. Här jobbar 250 engagerade personer och vi tycker det är viktigt att du trivs hos oss. Vi är öppna för nya idéer, vår omvärld och mot varandra. Och vi gillar att testa nytt och har ett starkt driv framåt. 

Vi ser rekrytering som en långsiktig investering och tycker det är viktigt att du som medarbetare mår bra, har balans i livet och ges möjlighet att utveckla dina talanger.

Vi jobbar på en flexibel arbetsplats, både i härliga lokaler och med möjlighet att jobba hemifrån på 50 procent om du vill. I SPV-huset rekommenderar vi en fika i vår vinterträdgård eller varför inte en stund i vårt fräscha gym. Dessutom har vi olika friskvårdsaktiviteter du kan delta i – det finns något för alla.

Vi strävar efter mångfald och att ha ett inkluderande synsätt på alla nivåer i organisationen.

Vår verksamhet vilar på den gemensamma statliga värdegrunden. Den är en grundläggande utgångspunkt för oss, oavsett vad vi arbetar med. Demokrati är den överordnade principen i värdegrunden och medborgarna är vår yttersta uppdragsgivare. Övriga principer i den statliga värdegrunden är legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt samt effektivitet och service.

Mer information om oss som arbetsgivare och de anställningsförmåner du erbjuds finns under Om att jobba på SPV.

Om att jobba på SPV

Om arbetsplatsen

Statens tjänstepensionsverk, SPV, är en av Sveriges största leverantörer av pensionstjänster. Vi hanterar tjänstepensioner och försäkringar åt arbetsgivare på det statliga området och har över 1 100 000 kunder – både statligt anställda, tidigare anställda och pensionärer. Vårt kontor ligger i Sundsvall.

Mer information om oss

Vi avsäger oss vänligen men bestämt alla erbjudanden om hjälp med annonsering och rekrytering.

Kontaktperson

Maria Humla
Generaldirektör
060-18 76 42
070-340 96 92
maria.humla@spv.se

Frida Nässén
Gd-sekreterare
060-18 69 03
070-183 56 23
frida.nassen@spv.se

Fackliga kontaktpersoner

Peder Bergsten
Saco-S
070-397 08 52
peder.bergsten@spv.se

Daniel Granath
ST
060-18 75 45
daniel.granath@spv.se

Kari Jokinen
Seko
060-18 77 62
kari.jokinen@spv.se

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL