Individuell ålderspension – du väljer hur den ska förvaltas

Du som är statligt anställd tjänar in tjänstepension enligt tjänstepensionsavtalet PA 16.

Nytt avtal från 1 januari påverkar den valbara delen

Arbetsgivarverket jobbar just nu med anslutning av försäkringsgivare som ska vara valbara i nya tjänstepensionsavtalet PA 16. Det här gäller:

  • Gör inget omval nu – det kan innebära att en vald försäkringsgivare inte är aktuell sedan. Omval kan tidigast slå igenom i januari 2017.
  • Du som är nyanställd – får ett brev senare i höst med information om ditt val. Var du nyanställd innan årsskiftet har du fått ditt brev och kan göra ditt val.

De här valen ska du som är nyanställd och fått ett brev göra

1. Välj sparform

Du ska välja mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring.

I en traditionell försäkring är det försäkringsgivaren som bestämmer hur dina pengar placeras. Försäkringsgivaren placerar pengarna i till exempel räntebärande papper, aktier och fastigheter och sköter förvaltningen. Du har alltid en garanterad pension. Hur garantin ser ut varierar mellan försäkringsgivarna. Det kan till exempel vara en garanti som lovar att du får tillbaka dina insatta pengar när du går i pension. Om försäkringsgivaren lyckas förvalta pengarna bättre än vad de lovat i garantin kan du få återbäring, det vill säga att du får en högre pension än den garanterade pensionen.

I en fondförsäkring bestämmer du själv hur dina pengar ska placeras genom att du väljer en eller flera fonder. Pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde, därför kan ingen pension garanteras.

2. Välj försäkringsgivare

Du ska välja vilken försäkringsgivare som du vill ska förvalta dina pengar. Du kan se vilka avgifter och kostnader de olika försäkringsgivarna tar ut för att förvalta dina pengar.

Jämför försäkringsutbud och olika avgifter innan du väljer (nytt fönster)

Om du väljer en försäkringsgivare för fondförsäkring placeras dina pengar först i en så kallad entrélösning. Den försäkringsgivare du har valt kontaktar sedan dig så att du kan välja mellan de fonder som försäkringsgivaren erbjuder.

3. Välj om du vill ha återbetalningsskydd

Återbetalningsskydd innebär att dina efterlevande (make, maka, sambo, barn) får dina pengar om du dör. Det innebär också att din egen pension blir lägre. Du kan ändra dig och senare ta bort återbetalningsskyddet. Reglerna för att senare lägga till återbetalningsskyddet kan variera mellan olika försäkringsgivare. Om du är singel och inte har barn bör du inte välja återbetalningsskydd.

Kom ihåg att du genom din anställning har ett ekonomiskt skydd i form av efterlevandepension och tjänstegrupplivförsäkring för dina efterlevande.

Om efterlevandepension och tjänstegrupplivförsäkring

Just nu bör du inte ändra ditt val av försäkringsgivare

Arbetsgivarverket jobbar just nu med anslutning av försäkringsgivare som ska vara valbara i nya tjänstepensionsavtalet PA 16. Därför bör du inte ändra ditt val just nu. Det kan innebära att en vald försäkringsgivare inte är aktuell sedan. Vänta till efter sommaren.

Ändra återbetalningsskydd eller flytta pengar

  • Om du vill ändra ditt återbetalningsskydd eller om du har en fondförsäkring och vill byta fonder ska du kontakta försäkringsgivaren som du valt.
  • Om du vill flytta alla dina pengar från en försäkringsgivare till en annan ska du kontakta försäkringsgivaren som förvaltar dina pengar. Tänk på att försäkringsgivarna har olika villkor och att det inte är säkert att du kan flytta dina pengar.

Behöver du göra ditt val på en blankett?

Om du behöver göra ditt val på en blankett kan du hämta eller beställa en valblankett nedanför.

Hämta eller beställa valblankett

Du kan välja mellan att hämta en valblankett som pdf-fil eller beställa hem en valblankett till din folkbokföringsadress. Fyll i ditt personnummer nedanför.

Fält markerade med * är obligatoriska att fylla i.


Om du inte väljer

Om du inte gör ett val placeras dina pengar i en traditionell försäkring med återbetalningsskydd hos Kåpan Pensioner (Kåpan Ålderspension).

Kåpan Pensioners webbplats

Hur gör jag när jag vill börja ta ut mina pengar?

Det är din försäkringsgivare som betalar ut din pension. Har du frågor om hur du tar ut din pension kontaktar du din försäkringsgivare.

Senast uppdaterad: 2016-03-31

Lästips