Pensionsdagen 2014

Förra årets upplaga av Pensionsdag arrangerades 15 oktober 2014 på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Höstens stora evenemang hade pensioner i fokus. En dag med intressanta föreläsningar av bland annat Jens Henriksson, vd Folksam, Britta Lejon, ordförande fackförbundet ST och Elisabeth Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister.

Cirka 180 deltagare samlades på Hotel Clarion Sign i Stockholm för att träffa kollegor, branschfolk och beslutsfattare inom pensionsområdet. Ann-Christin Nykvist, SPV:s generaldirektör inledde dagen med att prata om hur det ser ut just nu med bland annat statistik och jämförelser mellan män och kvinnor. Men också, hur ser det ut framöver? Hon lyfte speciellt frågan som Riksrevisionen ställer i sin rapport med samma namn "Att gå pension - varför så krångligt?".

 

Därefter var det dags för Jens Henriksson, vd Folksam, som på ett lättsamt och begripligt sätt pratade om Folksams roll som finansiell aktör i en allt mer globala samhällsekonomin.

KPA Pension vann Guldkanten

För trettonde året i rad delade SPV ut priset Guldkanten till årets bästa informationsinsats inom pensionsområdet. Årets tävling fokuserade på bra exempel på pensionsinformation som vänder sig till personer som inte är så intresserade av sin framtida pension. Priset tilldelades KPA Pension med motiveringen: "Få har tacklat svårigheten att nå fram med pensionsinformation till utsatta grupper. KPA Pension är det lysande undantaget. Med en lättillgänglig webbplats och en kundtjänst som erbjuder information om pensioner på 18 språk har man tagit ett initiativ som fler i branschen borde följa."

Juryn belönade även Dagens Nyheter med priset Årets utropstecken för sitt uthålliga arbete med att bevaka och belysa pensionsområdet i media.

Finansiell information – enbart för kunniga och insatta?

Janette Hauff, forskare i företagsekonomi, ställde frågan om finansiell information bara är till för kunniga och insatta. Under föreläsningen berättade hon på ett lite mer vetenskapligt sätt varför vi inte bryr oss mer om vår pension när vi vet att vi borde.

 

Med samma tema fortsatte Lennart Flood, professor i nationalekonomi. Hans föreläsning berörde två delar, dels om att informera om pension och dels om dagens och framtidens pension för vissa utsatta grupper.

Pensioner – hur får vi råd?

Efter lunch välkomnades Britta Lejon, ordförande fackförbundet ST upp på scen. Livlängden ökar och pensioner blir allt viktigare för oss som individer och för samhället. Under sin föreläsning pratade Britta om hur samhället ska formas för att vi ska ha råd att gå i pension.


Nästa föreläsning med Elisabeth Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister, spann vidare på ämnet och handlade om förutsättningar för ett bra och långt arbetsliv och vad behövs för att vi ska orka arbeta längre.

Det blir alltid som man tänkt sig

Dagen avslutades med inspirerande föreläsning av Olof Röhlander, mental tränare och författare. Vad krävs för att gå från tanke till handling? Hur får vi ointresserade att börja brinna för pensionsfrågor? Med titeln ”Det blir alltid som man tänkt sig” gav Olof en tankeställare och ett motangrepp mot uttrycket ”Det blir aldrig som man tänkt sig” och visade istället på hur mycket och hur ofta vi faktiskt styrs av våra förväntningar och de mål vi har.

 

SVT var med och filmade Pensionsdagen så den går att se på SVT Play.

På årets Pensionsdag lades bitarna på plats.

Senast uppdaterad: 2015-03-27
Pensionsdagen

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida.

Fält markerade med * är obligatoriska att fylla i.