Pensionsdagen

Bildkollage på föreläsarna på Pensionsdagen 2015

Varje år arrangerar vi Pensionsdagen för dig som är intresserad av samhällsekonomi och pensionsfrågor. Årets pensionsdag ägde rum 8 oktober på Clarion Hotel Sign i Stockholm. 

Pensionsdagen är en dag då vi erbjuder intressanta föreläsningar om pensioner ur ett vidare perspektiv.

Program för Pensionsdagen 2015

9.00 Registrering och kaffe

9.30 Pensionsdagen öppnas

SPV:s generaldirektör hälsar deltagarna välkomna och inleder dagen.

10.00 Utmaningar för den finansiella sektorn

Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen. Utmaningar för den finansiella sektorn i en lågräntemiljö med fokus på problemen försäkringsbolagen står inför och hur dessa problem kan påverka pensionsspararna.

10.40 Bensträckare i lokalen

10.50 Vinnaren av priset Guldkanten presenteras

SPV delar varje år ut priset Guldkanten till någon som gjort en viktig insats inom området pensionsinformation. Vi presenterar de tre nominerade finalisterna och årets vinnare.

11.10 Statens roll och ansvar för våra framtida pensioner

Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister. Kan en aktiv konsument- och finanspolitik stärka pensionsspararnas ställning i samklang med en stark finansbransch.

12.00 Lunch

13.00 Vad styr våra finansiella beslut?

Cecilia Hermansson, ekonomie doktor och forskare vid Centrum för Bank och Finans, KTH. Hur tänker konsumenterna på dagens sparmarknad och vad behöver branschen förhålla sig till när de designar framtidens erbjudanden och tjänster.

13.40 Bensträckare i lokalen

13.50 Dagens unga – morgondagens pensionärer

Sofia Rasmussen, grundare och VD Rasmussen analys. Hur resonerar unga när det gäller sitt framtida liv som pensionärer? Hur skiljer sig de ungas värderingar från tidigare generationer? Och vilken betydelse har det för organisationers och arbetsgivares kommunikation med dem?

14.30  Kaffe och mingel

15.00 Vår välfärd kräver ett längre arbetsliv

Fredrik Reinfeldt före detta statsminister. Vi blir allt fler som lever allt längre.  Samtidigt förväntas vi kunna jobba längre, men kanske inte med samma sak ett helt yrkesliv. Det finns en stor demografisk utmaning - hur ska vi klara den utmaningen?

16.00 Mingel med lättare tilltugg

Övriga frågor

Om du har frågor kan du kontakta Camilla Borgström på telefon 070-770 51 43 eller e-post camilla.borgstrom@spv.se

Senast uppdaterad: 2015-10-12
Pensionsdagen